pondělí 25. dubna 2011

"Yaoi" text v české akční fantastice!

Ano. Skutečně - taková kniha existuje! Publikovaná oficiálním nakladatelstvím. Kdyby se nejednalo o brožované vydání, mohl bych užít slov Jukiho známého a říct "zrobena v prknech"!

Martin Moudrý: IUSTUS (1.+2.)
Martin Moudrý je kmenovým autorem nakladatelství Leonardo, tvůrcem úspěšných knih a dílovek jako Temné záblesky, Konec křížů či Devátá sféra.
Termín yaoi jsem ale dal do uvozovek, protože IUSTUS je hlavně a především akční fantastikou, čímsi až blízkou Constantinovi (a ten byl mimochodem v anglické komiksové předloze bisexuální :-)).
O čem tedy IUSTUS je? O hrůzách a krutosti světa, o bezpráví, na které se už nemohl dívat jistý Loki a svou moc předal jednomu smrtelníkovi...
Na zadní straně prvního dílu se můžete dočíst:


Potkali jste ho někdy? Muže v šedém obleku s očima staršíma než čas? 
Ne, myslím že ne. To už byste totiž byli mrtví. 
Byl strašlivější než Smrt, hrozivější než věčnost a nesmiřitelnější než celá Devátá sféra dohromady. Ale nic netrvá věčně. 
Teď se smí jen dívat. Na tupé ovce, v něž se změnilo Hospodinovo stádo. Na zlo, nenávist a  hnilobu prosakující světem. Má to všechno jako na dlani a trpělivost nikdy nepatřila k jeho silným stránkám. 
Nechtěl bych být ve vaší kůži, vážně ne. Protože tenhe svět... 
... se změní."



A u druhého dílu:

"Pokusili se ho zastavit. 
Pokusili se ho ovládnout. 
A teď by se měli pokusit přežít. 
Hluboko v supertajném komlexu se Iustus snaží dostat na svobodu a myšlenky na pomstu jej pohánějí kupředu. Netuší ještě, že problémy s vládou Spojených států budou tím nejmenším, s čím se bude muset vypořádat. 
Protože je tady svět, který ho stále ještě potřebuje. 
A jsou tu i světy za ním. 
A je tady i ten, který chce to vše spálit jediným nekonečným plamenem. No a pak ... 
Je tady ještě Meika.
Vy a Iustus máte vlastně jednu věc společnou...
Nemáte ani ponětí, co vás v této knize čeká."


A Meika je právě ten důvod, proč jsem v úvodu užil přeneseného označení z japonských mang s gay erotikou.
Iustus, náš hlavní hrdina, je totiž bisexuální - nejdřív je tedy obyčejně heterosexuální, ale vše se začne měnit ve chvíli, kdy potká 15ti letého Meiku - který mu připomíná "kreslenou postavičku z mangy".
Příběh vztahu Meiky a Iustuse ale není jenom nějaké erotické povyražení v akčním ději nebo "love story" vycpávka, Meika má totiž dar, bez něhož by Iustus své poslání jen těžko dokázal splnit... Meika má vlastně mnohem, mnohem víc...
Nechci ale prozrazovat finální rozuzlení, protože to je vážně bomba.
Opravdu.
Originální, brilantní, dech beroucí (včetně Ježíše v Pekle).
Ještě tejden jsem z toho byl pěkně na větvi (myšlenkově i pocitově).

Iustus vážně stojí za přečtení.
V diskuzích sice můžete narazit na názory různých homofobních kterénů, kterým vadí "pedo-gay" zápletka", ale to jsou vážně malicherní hňupové, kteří nepochopili hlavní příběh.
A to je jeden z důvodů, proč tady tak lobbuju za pana Moudrého - myslím, že o téhle knize se dost málo ví. Hlavně v kruzích, kde by její originalitu dokázali ocenit.
Co si budeme namlouvat, valná většina českých chlapů je úzkoprsá a homofobní. Takže moc nadšených recenzí z tohoto kruhu se nedalo čekat - ač předtím za Konec křížů či Devátou sféru vynášeli autora až do nebe.
Ale tam si jim nedovolil sahat na jejich zavedená klišé, že jen ženy v nesnázích mají nárok na hrdinovu pozornost a pokud to nemá čtverky kozy a není to blond, nestojí to za záchranu či rozptýlení.

Meika je blond :-). Ale tuhle narážku na klasické schéma asi testosteronové mozky nepochopily.

A tak mi nezbývá, než složit velký hold panu Moudrému - nejen za jeho skvělou knihu, ale hlavně za jeho odvahu.
A poděkovat naší báječné tetě, která pro nás tuhle knihu objevila... Přečetla si citované pasáže ze zadní strany a usoudila, že to bude fajn. A jestli se jí kniha líbila?
MOC!
Naše teta totiž není heterosexuální chlap, ale báječná a otevřená dáma. Bez předsudků.
Což takový dáreček, jako jsem já, dokáže obzvlášť ocenit :-).

10 komentářů:

  1. Zaujímavé. Ktovie koľko kníh čaká na objavenie :) Zapisujem na čakaciu listinu, hneď za Marvina.
    Modrooké haf.

    OdpovědětVymazat
  2. Je ironie, že musíš číst Marvina v překladu v češtině:-). Zarazilo mě, že slovensky ještě nevyšel, když je to jeho "mateřský jazyk"... Cesty knih jsou vážně nevyzpytatelné.
    A za Iustuse se vážně primlouvám - Meika si to zaslouží:-)

    OdpovědětVymazat
  3. V Pevnostní recenzi z té knihy nadělali fašírku. Každopádně mě negativní recenze neodradí a stejně si knihu přečtu a udělám si vlastní názor:)

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznávám, že jsou záležitosti, co mi na knihách pana Moudrého lehce vadí - a to na všech, bez rozdílu sexuální orientace jeho postav: občas je příliš rozvláčný. Ty popisy bojů a hroutících se budov (jedno jestli Kříže, Sféra nebo Iustus)jsou si dost hodně podobné a dlouhé... Výsledné knihy by mohly být tak o třetinu kratší:-)Ale závěry vždycky stojí za to - umí překvapit. Což se u jiných autorů nestává tak často...

    OdpovědětVymazat
  5. Až si knihu přečtu, tak se podělím o své dojmy:) Zdlouhavé pasáže už nějak přežiju:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to budu moc rád! Těším se na tvé dojmy!

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě napíšu svůj názor, každopádně se těším, až se mi kniha dostane do ruky.
    Zjistila jsem, že mám některé zájmy stejné jako ty, ráda potkávám podobně postižené lidi:)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to irónia, ale pretože viem, kde žijem, ani ma to až tak neprekvapuje :( Nevadí mi to, k češtine mám silný citový vzťah, takže si to užijem :) , ale chudák autor.

    OdpovědětVymazat
  9. V pondělí musím do knihovny ... a můžeš za to ty .-) Jestli tam ta kniha nebude, tak mě z toho asi švihne. Díky za zajímavou recenzi, vůbec zajímavě píšeš a máš pěkný blog! MiaS

    OdpovědětVymazat
  10. MiaS: Opožděné díky za pochvalu! Nějak jsem zaspal :-). Doufám, že knihu měli a že se bude líbit.

    OdpovědětVymazat