pátek 20. května 2011

Z darů korejské země :-)

A máme tu nový příspěvek o životě v zemi Milovaného vůdce! Fundovaný a zapálený severokoreanistický výzkum v oblasti nápojů!
Dozvíte se, že hora Paektu (Paektusan) není jen místem, odkud pocházejí legendární zvonky (kořeny lopuchu), ale i jiné dary korejské země...

"Zadařilo se mi sehnat, jakožto bývalému sběrateli pivních etiket, nějaké informace o alkoholu a hlavně pivu v KLDR.
Je třeba si uvědomit, že Milovaný Vůdce Kim Čong-il, stále pracuje pro blaho lidu, takže právě jemu vděčí lid KLDR za to, že v Pyongyangu stojí supermoderní pivovar s letitou tradicí, vyrábějící pivo špičkové kvality s názvem Taedonggang. S řekou Taedonggang, protékající hlavním městem, má samozřejmě společný jen název, nikoliv barvu, aroma a chuť. Proti tomuto lživému tvrzení jihokorejských loutek je potřeba se co nejdůrazněji ohradit! Ze slavnostního otevření pivovaru, kterého se zúčastnil Milovaný Vůdce je k dispozici toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=s2JXNKz6lHU
Severokorejští pracující si tedy mohou vybrat ze široké nabídky piv:


které po dobře odvedené práci mohou konzumovat v libovolné restauraci. Například v této:



nebo třeba taky v této: 


kvalita piva je patrná na první pohled:



Po návštěvě turistů z kapitalistických zemí Evropy se objevily informace, že rozdíl ve vzhledu obou piv je prý dán tím, že obě restaurace jsou od sebe vzdáleny 3 km a nachází se mezi nimi řeka Taedoggang a
pyongyangská chemička. Nelze se na tyto zprávy dívat nijak jinak, než jako na chabý pokus o humor. Naopak, o špičkové kvalitě piva Taedonggang dokonce natočila televize KCTV i dokumentární film:
http://www.youtube.com/watch?v=ezfqQtekDeU
a Milovaný Vůdce rozhodl o rozšíření nabídky: 





na posledním obrázku vidíme pyongyangskou jedenáctku spolu s vyhlášeným severokorejským vínem. Kromě tradičního rýžového vína, je ale mezi pracujícími velmi oblíbené i kvalitní ovocné víno.
Obzvláště borůvkové víno Paektusan:


vyráběné z nejkvalitnějších borůvek rostoucí na hoře Paektu (tedy v místě, kde se narodil Milovaný Vůdce Kim Čong-il) je velmi oblíbené. Severokorejský lid si samozřejmě uvědomuje, že za tak lahodný nápoj vděčí především svým osvíceným vůdcům a láskyplně toto víno přezdívá po vítězné severokorejské ideologii, stvořené Velkým Vůdcem Kim Ir-senem - Čučche. Exportní varianta této laskominy zaplavila celý svět.



Obyvatelé ve vzdáleném Československu pak převzali i jméno, bohužel v mírně zkomoleném tvaru - čučo (nutno podotknout, že neznalost světových jazyků je v tomto regionu na pováženou) a nikaragujský prezident soudruh Daniel Ortega z vděčnosti, že může něco takového vypít, přivezl Velkému Vůdci Kim Ir-senovi darem vzácný servis:


Závěrem jen pár slov o likérech a tvrdém alkoholu. Z široké nabídky kvalitních severokorejských  značek


bych vyzvedl především oblíbený hadí likér, který je taktéž celosvětově uznávanou pochutinou. Bohužel je smutné, že po celém světě se zároveň vyskytují nechutné kopie. Například v Mexiku nahradili hada jakýmsi nízkokalorickým červem a říkají tomu Mezcal a v mongolském plagiátu byl nalezen Olgoj chorchoj. Originálu se však nepřibližuje žádný.

by JD

9 komentářů:

  1. Musím říct, že při zhlédnutí "reklamního spotu" úžasných střihů a dynamiky tu bratr propadal nostalgickým postsocialistickým náladám a se slzou v oku vzpomínal na pana Vajíčka a epochální reklamy minulé éry - na Jednotu či Vítkovické železárny :-). To asi způsobil ten korejský svářeč (či slévač?) s pěnivým mokem...

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě ukázka, jak má vypadat správná pivnice a jak se správně točí pivo. Následuje exkurze do pivovaru:
    http://www.youtube.com/watch?v=2v2HjeYJa3g
    JD

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo říkal, že nejlepší pivo pochází z ČR???

    Napadlo mě, že by také stál za zmínku severokorejský automobilový průmysl, jejich verze Fiata je fáro, které nemá obdoby:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vybavuju si, že JD o nějakém epochálním voze hovořil - prý už má i sedačky a není třeba obrácených kýblů :-)
    Pokusím se zalobovat. Momentálně ale zcela ujíždím na představě, jak asi chutná takové borůvkové víno z hory Paektu...

    OdpovědětVymazat
  5. Borůvkové víno chutná zajisté božsky, soudruzi si na něm dávají záležet:)

    Já myslím, že sonda do automobilového průmyslu by byla poučná:)

    OdpovědětVymazat
  6. Abych řekl pravdu, trochu mě překvapilo, že bych měl něco psát o severokorejském automobilovém průmyslu. Vždyť značky jako Ppeokpuggi, Hwipparam, Chollima, Kaengsaeng nebo Chongnyonjunwi zná přece každé malé dítě. No, nedá se nic dělat, dám si sklenku (maximálně dvě) kvalitního čučche a jdu na to.
    JD

    OdpovědětVymazat
  7. Pomóóóc! Tohle je podlá zrada - zrovna ve chvíli, kdy zase hrozně vážně uvažuju, že se vrhnu na samovýuku korejštiny, Mistr zde naservíruje názvy, které prostě nevyslovím, i když budu mít na jazyku uzel... Nějak mě to odhodlání zase přešlo :-(
    Jak to, že v podání chlapeckých skupin je to tak hezký jazyk - ale stačí slyšet zprávy nebo si tu přečíst pár názvů, a jeden by se radši oběsil? :-)
    To asi bude zase nějaká záležitost mezi Severem a Jihem, ne? Kia, Samsung i Hyundai jsou v podstatě vyslovitelné...

    OdpovědětVymazat
  8. Doporučuji také požít něco čučche. Já jsem právě u 4. a výslovnost už jde tak nějak sama.
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  9. Tak v tom je ten fígl! V tom případě by měli dodávat lahev čučche ke každé učebnici - nějaké CD je člověku slušně řečeno na nic :-)

    OdpovědětVymazat