pátek 6. května 2011

Krabičky od sýra

Když už jsem byl zase po dlouhé době v Muzeu, zašel jsem samozřejmě i do Země za regálem - tedy do knihovny, kterou spravuje bratr.
A vzpomněl jsem si, že dlužím pojednání o knihovnickém využití krabiček od sýra.
Ano - bratrův předchůdce, budiž starému pánovi důchod lehký, měl různé vrtochy a mánie. Jednou z nich byl i systém, že do díry po každé vypůjčené knize strkal krabičku od sýra, aby se mu díra nezacelila a on věděl, že tam něco chybí. Tak to tehdy bratrovi vysvětlil, když se nebožák Juki odvážil otázat, co ty krabičky mezi knihami dělají... Metodu mu vřele doporučoval. Bratr se domnívá, že pokud by si na tu krabičku napsal fixem jméno zaměstnance, který si knihu vypůjčil, mělo by to jistý smysl, ale takto... Pokud hlavním smyslem nebylo využití krabiček :-).
Zábavný pan restaurátor, pro utajení jen David (kterého mám pro jeho vtípky dost hodně rád), pak přišel s pokrokovou konspirační teorií - jedná se určitě o šifru!
Každý zaměstnanec měl přidělen určitý druh sýra (jako měli donašeči STB kódové jméno) - a pokud kódové označení odpovídá profilu osoby, mohli bychom šifru rozluštit!
Tak třeba sýr Président - to je jasné: ředitel, kdo jiný...
Maratonec - to by mohl být někdo z archeologů, ti jsou takoví akční... Nebo že by sám bratr?!
Apetito, Želetavan, Tesco nebo Tany jsou takové nicneříkající; to už Delicato nebo Matador skýtají větší rozlet pro fantazii... Nebo třeba Javor:-).
A pak jsme narazili - co se sýry ehm "aromatickými"? A že tu takových bylo! Kdo se asi skrývá za kódovým označením Hermelín? Třená niva? Nedej bože - Romadúr!
A chceme to vůbec vědět?!
V případě Romadúra bych řekl, že snad ani ne... Konec konců, až ten přijde, poznáme to sami :-)
Vyskytly se ovšem i anomálie - krabička od zubní pasty (Odol), nebo od léků (Paralen). Patrně zaměstnanec, z kterého starého knihovníka bolela hlava...

A na závěr jeden ze zábavných nálezů: v jedné z hromad bince a chaosu bratr nalezl brožurku s názvem Jak si uspořádáme svou knihovnu (vyšlo jako příloha časopisu "Správný život" LP 1934 na Kladně). Řekl bych, že tuto knihu bratrův předchůdce rozhodně nečetl :-)

1 komentář:

  1. A nebylo tam i Kiri, dětský sýr? Ten by patřil určitě tobě. :-)

    OdpovědětVymazat