středa 10. srpna 2011

Botičky v KLDR

Carrie Bradshawová by měla zajet do KLDR - zrak by jí přecházel!
Vzhledem k debatě na téma boty a sandály, co jsem tak nějak celé léto neustále s různými motivy aktualizoval na blogu, mi JD zaslal následující článek o obuvnickém průmyslu v KLDR, samozřejmě včetně fotek Milovaného Vůdce a jeho oblíbených botů :-). Bohužel se mu nepodařilo najít fotku vojáka, který stojí na stráži v růžových gumácích. No, naštěstí se v článku píše, že boty z KLDR zaplavují Evropu, takže co nevidět budou tyto obrázky zajisté k vidění i u nás. Čučche je věčné!


Zde tedy článek:
(pro zájemce znalé azbuky a jazyka ruského odkaz na originál: http://www.juche-songun.ru/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=761:-----qq---&catid=1:latest-news&Itemid=50)

Čučchejská Korea dá Evropě vysokokvalitní tenisky a gumáky




Čtenáři se ptají na obuvnický průmysl Koreje. Tato otázka není ani zdaleka zbytečná. Jak víme, Severní Korea je daleko vepředu před kapitalistickými zeměmi v oblasti módy a nutno říci, že evropští spotřebitelé se přeorientovávají na obuv čučche. Kamkoliv se podíváte, praktickými příklady se to v Evropské unii jen hemží – od z nedávné doby módních lehkých tenisek (již dlouho předtím populárních v KLDR) až po nové vzory nejstylovějších gumových holínek. Takové množství barevných bot přicházejících z KLDR, se jeví jako nový módní trend pro evropské masy.


Ve struktuře výroby spotřebního zboží v KLDR hraje obuv důležitou roli a zvýšení výroby obuvi je důležité pro zlepšení životní úrovně národa. Navíc k uspokojení rostoucí poptávky lidí, je potřeba vyrobit ještě lepší obuv různých typů a pro různé účely. Proto je v obuvním průmyslu KLDR sestaven realistický plán, který se plní bod po bodu.
Existuje mnoho společností, které vyrábějí boty obuv z kůže a jiných materiálů. Pro rozšíření sortimentu v závislosti na poptávce dle pohlaví, věku, sezóny a zaměstnání, je nutné modernizovat výrobní postupy na vysoké úrovni.  Především proto v posledních letech díky tvrdé práci odborníků a dělníků v obuvnickém průmyslu došlo ke zlepšení  výrobních linek v obuvních závodech a k procesu zavádění technologie CNC*.


Velké úsilí bylo vynaloženo k vyrobení obuvi, která splňuje moderní estetické cítění a vkus obyvatel a vyniká lehkostí a odolností. Zejména se řeší vědecko-technické otázky vedoucí ke snížení hmotnosti obuvi, aby byly letní tenisky ještě pohodlnější pro pracující lid. Na podešve se používají syntetické materiály. Dříve se používaly jen experimentálně, v omezené míře, ale dnes se již vyrábějí průmyslově. Velmi úspěšně se používají uretanové podešve. To umožňuje vyrábět lehkou ženskou obuv s vysokým podpatkem.
V obuvních továrnách v Potonggangu a Pchjongjangu a v Sunčchonské, Hoeryongské a Vonsanské továrně na kožené boty byly navrženy postupy masové výroby různých druhů lehké a krásné obuvi.



Vysoko drží pochodeň lehkého průmyslu v boji za lepší životní podmínky Sinidžuská obuvní továrna v provincii Severní Pyongan. Pracující v dílnách, vyrábějících sportovní obuv a lisované gumáky, kde byl završen proces modernizace výrobních procesů, usilují o zvýšení technické kvalifikace, hospodárně pečují o zařízení a vkládají celou svou duši do každého vyrobeného produktu.
Aby bylo možné dosáhnout ještě větších úspěchů, správa továrny organizuje výrobu tak důkladně, aby zabezpečila nepřetržitost ve všech procesech výroby – od zpracování surovin až po dokončení výroby. Při tom zvláštní pozornost věnuje hnutí za technologický pokrok k rozšíření sortimentu a zvýšení kvality na vysokou úroveň.



Dělníci a inženýři dílny na výrobu podešví opíraje se o tvůrčí um a sílu kolektivu, sestavili konkrétní plán celkové modernizace výrobních procesů a nyní řeší technické otázky. V současné době továrna provádí sériovou výrobu obuvi, která odpovídá vkusu obyvatelstva, je krásná na pohled a je různého druhu. Zboží je včas dodáváno spotřebitelům a má u nich dobrou pověst.




 * CNC je onen legendární stroj opěvovaný ve stejnojmenné sverokorejské písni - viz můj příspěvek Hudební duel :-)

8 komentářů:

  1. Pripomína mi to výstavu, ktorá je teraz v Blave v národnom múzeu o Baťovi....

    OdpovědětVymazat
  2. No, není to sice to co jsem hledal, ale taky dobrý:
    http://www.flickr.com/photos/roman-harak/5015863062/in/set-72157624888383265
    http://www.flickr.com/photos/roman-harak/5015861516/in/set-72157624888383265
    JD

    OdpovědětVymazat
  3. Severokorejské boty prostě musím mít!

    OdpovědětVymazat
  4. Všem zájemcům - pozor!
    Řekl bych, že severokorejské boty už dorazily - včera jsme byli ve Sportissimu a normálně tam měli ty růžové a zelené gumáky! Vypadaly na chlup stejně jako na obrázku. Modré ale chyběly :-(

    OdpovědětVymazat
  5. Sebastiane, zelené Ti budou taky slušet. ;o) A což teprve kdyby to byly právě ty, kterých se dotkl Milovaný Vůdce!
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že se Milovaný vůdce nedotkl těch růžových, ty bych mnohem raději - připadal bych si jako drsnej chlap, mít oficiální gumáky armády:-)

    OdpovědětVymazat
  7. No, barevné gumáky (i s veselými vzory) prodávali v Praze už loni, takže tu máte zpoždění. :-D

    OdpovědětVymazat