pátek 3. června 2011

Trocha mytologie aneb Jak to bylo s tím vejcem...

Jak už pravidelní čtenáři Perliček z KLDR vědí, při poslední diskuzi v komentářích se nám podařilo odhalit, že vejce, z něhož se vylíhl Kim Čong-il, vyseděl český vynálezce a světoběžník Jára Cimrman... Aspoň už víme, kam se s těmi prvními výstřely první světové války, kdy jeho stopy na našem kontinentu mizí, vlastně ztratil... Ano, jeho národ již spěl k osvobození od Habsburka, tak se tento velikán vydal tam, kde ho bylo více potřeba - do Koreje, úpící pod japonskými okupanty...
Zda tam taky založil SUP a inscenoval Kašpárkův hrobeček, není známo. Možná nás ale čekají nová díla k objevení - mnohé z moderních dějin Koreje nasvědčuje tomu, že si tam Cimrman smočil pero :-)
Už ta podobnost mezi "Cestičkou do školy" a "Cestičkou do práce" severokorejské interpretky s níž už jste měli tu čest... A kdo jiný, než první zemědělský pyrotechnik, by dokázal inspirovat paní Kim Jong-suk, aby jeho poznatky kreativně aplikovala ve vojenské strategii!
Stále ale dlužím vysvětlení, jak jsme přišli na to vejce... Tak tedy:
Všechno to začalo nenápadně... JD objevil úžasný doklad severokorejského kimistického umění a zaslal mi ho na pobavení - to je on:
 JD připojil  rovněž následující zábavnou historku:
"No tak nevím do jaké míry je možné věřit bajkám o historii tohoto obrazu, ale prý ho míval Kim pověšený nad postelí, odkud byl ukraden. Neumím si ale představit, jak by ho zloděj pronesl přes kontroly a co by se s ním (zlodějem) pak stalo.Dnes si můžeš jeho zmenšenou kopii pořídit v některých internetových obchodech: př. http://www.mcphee.com/shop/products/Dear-Leader-Centaur-Oil-Painting.html"

Jelikož jsem malý zvídavec a šťoura, vznesl jsem dotaz, jak by se asi taková mytologická bytost nazývala... kimtaur? A jak je to se vztahem, původem či příbuzností takového kimtaura s kentaurem?
JD zapátral v moderní severokorejské mytologii a narazil na netušené. Hotová zlatá žíla! Ale dejme slovo samotnému badateli:


"Tak jsem zkoušel pátrat po původu a rozšíření kentaurů ve světě a to jsem si naběhl. Řecká mytologie je opravdu jen jedna z mnoha, jejíž součástí tyto bytosti jsou. Persie, Mezopotámie, Arábie, Filipíny...
Mají-li pravdu někteří současní vykladači mýtů, tak zoofilie musela kvést všude a vždy. Z toho mi logicky vyplývá, že buď byl Kim Ir-sen kůň, nebo byla Kim Jong-suk kobyla, nebo byli oba dva pěkný prasata.
A druh Eguiloptera - koňokřídlí je ještě rozšířenější. No prostě škoda slov. Zato jejich novodobá mytologie je pěkný masíčko. Tak samozřejmě zrození Kim Čong-ila je kapitola sama pro sebe. Prý se narodil na hoře Paektu (2744m) 16.února 1942, rozkvetly květiny a začaly zpívat vlaštovky. Hmm, tak 16. února ve výšce 2744 m mohly
zpívat jen velmi otužilé a mrazuvzdorné vlaštovky, neboť jak jsem zjistil, průměrná lednová teplota na této hoře je -24°C a v únoru to nebude o moc lepší. Mrazomilné květiny neznám vůbec. Také se prý objevila nová hvězda. Tož astronomie v roce 1942 opravdu zaznamenala novu CP Puppis v souhvězdí Lodní záď, ale až 8.listopadu. Procházel jsem i databázi komet a opravdu v rozmezí od 25.1 do 18.2. nezávisle na sobě několik pozorovatelů oznámilo nový objekt, dnes známý jako kometa 1942a Whipple-Bernasconi-Kulin, která ale bohužel ani v největší jasnosti nebyla pozorovatelná bez dalekohledu. Dalo by se tedy o celé historce o Kimově zrození na této hoře s úspěchem pochybovat, kdyby ... kdyby v roce 2007 čínští soudruzi v jezeře na vrcholu hory nenašli nějaké další kreatury a nenafilmovali je:

http://www.youtube.com/watch?v=cFElPwUVUHs
http://www.youtube.com/watch?v=94Pj1qkyx8M
http://www.youtube.com/watch?v=FXGZ17y4Urg
http://www.s8int.com/dino19.html
http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2005-07/11/content_458959.htm
:o)

Další krásnou mýtickou událost popisovali před nedávnem na oficiálních stránkách KCNA:
Jednoho říjnového dne roku Juche 24 (1935) se protijaponská hrdinka Kim Jong-suk zúčastnila bitvy při obraně partyzánské zóny Chechangzi. Byla to její první bitva od jejího vstupu do Korejské lidové revoluční armády a ukázala v ní jedinečnou odvahu a statečnost. Japonští imperialisté vrhli do boje více než 10 000 po zuby ozbrojených vojáků, ve snaze zlikvidovat tuto partyzánskou oblast a jejich bombardéry bez slitování bombardovaly pozice partyzánů. Bitva byla příliš tvrdá a partyzánům se nedařilo přisunout z týla munici. Kim Jong-suk měla o situaci přehled, s několika partyzány šla do týla a s bednami s municí na zádech spěchala zpět. V ten moment přímo před nimi vybuchla bomba. Po chvíli někteří partyzáni začali opět vnímat a rozhlížet se, ale Kim Jong-suk neviděli. Ona však již byla na vrcholku hory a volala je k sobě. Partyzáni byli zasaženi hlubokým obdivem k jedinečné statečnosti této hrdinky, která se vrhla do bojové pozice skrz výbuch bomby (pomocí výbuchu bomby?)
Ufff. K tomuto fakt není co dodat. Snad jen to, že je-li správný druhý překlad, tak přesun vojáků do bojových pozic za pomocí výbuchů nepřátelských bomb je vskutku převratná inovace ve vojenské teorii. Zaplať pánbu, že jsme to nenacvičovali během mého pobytu v armádě..."



Bylo tedy v tu chvíli již nad slunce jasnější, že Kim Čong-il, ač bytost žijící (údajně), musí být původu veskrze mytologického... Vzpomněl jsem si na starověké korejské legendy z období Tří království - zvláště států Pekče a Silla - tam se budoucí panovník vždy tak nějak vyskytl, povětšinou z nebe ve zlatém vejci, kterému se zvířátka klaněla... A atmosférické jevy se rovněž vždy při takovýchto záležitostech vyskytovaly v hojném počtu!
I vznesl jsem další dotaz: Nevylíhl se Kim Čong-il vlastně z vejce?!
A je v tom případě kimtaur nebo spíš kimosaurus?!


Odpověď Mistra:
"Byl-li Kim Ir-sen kůň, nebo Kim Jong-suk kobyla, pak  to bude Kimtaur. Vzhledem k tomu, že Kim Ir-sen byl několikrát vyfocen a nafilmován a koňské rysy nebyly na první pohled patrny, tipl bych, že koňoidní geny dodala Kim Jong-suk. 
V tom druhém případě, tedy že se tento tvor vylíhl z vejce, musela mít Kim Jong-suk kloaku, čímž odpadá nejistota, zda nebyl sauroidní Kim Ir-sen.  Pak je to tedy Kimosaurus. Možná by tím bylo také vysvětleno, proč jsou vejce k KLDR tak honosně zdobena a vystavována v muzeích. Milovaný Vůdce prostě zasněně vzpomíná na rodnou skořápku. Další variantou vejcorodých by byla třída ptáci. To by objasňovalo tu přehršel ptačích motivů v umění KLDR včetně ochranných plotů kolem Kimova sídla. Tuto verzi bych ale zavrhl. Kdyby patřil do sféry zájmů ornitologů, určitě by o něm věděli a dopodrobna popsali v odborné literatuře. Takže zpět k podtřídě Sauria, tedy ještěři. Až v roce 2010 byl popsán nový druh Koreanosaurus  z čeledi ptákopánvých (a jsme doma!) dinosaurů jehož fosílie byly nalezeny u vás na jihu. Vypadal asi nějak takto:


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Koreanosaurus_NT.jpg


zde stojí za povšimnutí jeho nápadná podoba s vyfocenými a nafilmovanými jedinci v jezeře na hoře Paektu. Koňská hlava, dlouhý hřbet, ptačí pánev... myslím, že už vím, jak vypadala Kim Jong-suk, když se do ní Kim Ir-sen zamiloval. Tím je asi vše vysvětleno, další podrobnosti by možná věděl ing. Ivo A. Benda, náš přední odborník na ještírky." 


Ještě nějaké pochybnosti? :-) 


P.S.: Vysvětlivka k čínským soudruhům - hora Paektu (v jejímž vrcholovém kráteru se vážně nachází jezero) leží na hranicích KLDR a Číny, tudíž půl na půl... Asi jako tady se Sněžkou a Poláky...

13 komentářů:

  1. Ááá, už mi zase začínají pracovat některé funkce.
    Můžu tedy přidat drobný komentář. V době, kdy NÁŠ génius ještě světoběžničil, se narodil Kim Ir-sen. Kim Čong-il je tedy vnukem Kimrmanovým. Samozřejmě to nic neubírá na jeho genialitě, nehledě k tomu, že dědeček Kimrman také mohl rodičům vypomáhat s vysedáváním na vejcích. Zajisté s tím měl celoživotní zkušenosti.
    JD

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé poznatky, zajímavé! Ale dovolil bych si malý příspěvek do diskuse: Píše se někde, že vlaštovky začaly zpívat a květiny kvést přímo na hoře Paektu? V údolí by třeba už mohly. Ovšem ta hvězda, to už se asi okecat nedá. Leda že by si někdo spletl hvězdu a ohňostroj (vystřelovaný na počest nově narozeného spasitele korejského národa, jehož příchod byl zvěstován zpívajícími vlaštovkami a kvetoucími květinami?).

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen hvězda, myslím, že ani kytky a vlaštovky se nijakými přírodními anomáliemi okecat nedají...
    To je holt mytologický jev při narození národních vůdců :-).
    I ty sebeotužilejší vlaštovky totiž nemohou v uvedených zeměpisných šířkách zpívat (v nížinách ani na horách) už z toho prostého důvodu, že tam nejsou. Vlaštovka, jak známo, odlétá na jih :-). Ta korejská asi nebude vážit cestu do Afriky jako evropská, na to to má dost z ruky, ale někam v pudu sebezáchovy odletět musí... Zkrátka někam, kde i v nížinách nenapadne půl metru sněhu, ne-li víc... Sibiř je od hory Paektu co by kamenem dohodil.
    Ovšem narodí-li se spasitel, to je jiná! To taková vlaštovka musí nejen přiletět, ale i zpívat, i kdyby se jí nechtělo:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Napadá mě otázka, kolik vlaštovek unese kokosový ořech?
    Neurčitá odpověď se nachází ve filmu Monty Python - Svatý grál. Já bych to ale ráda věděla přesně. Možná že Vůdce nebo Kimrman budou znát odpověď...

    OdpovědětVymazat
  5. Nechtěl bych být vlaštovka. Bych si tak spokojeně vegetil na Jihu a najednou by se někde v Rusku uprostřed ledna narodil nějaký další spasitel a já bych tam musel letět zpívat. Radši zůstanu tím, čím jsem.

    OdpovědětVymazat
  6. Je třeba si uvědomit, že tady jde o seriózní vědecké bádání, tudíž otázku kolik vlaštovek unese kokosový ořech, přenechejme imperialistickým tmářům z Anglie (pardon, "z anglie"). Z hlediska objektivního vědeckého zkoumání je důležité, že jde o SEVEROKOREJSKÉ vlaštovky! A ty samozřejmě kokosový ořech unesou. Dokonce jsou známy i případy, kdy v letech 1956 - 1961, tedy v době velkých úspěchů při realizaci pětiletého plánu nazvaného Hnutí Čcholima, unesly některé - samozřejmě ty politicky uvědomělejší - SEVEROKOREJSKÉ vlaštovky i dva kokosové ořechy. Správně vedená politická agitace udělá své.
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  7. Sebastiane, ty vlaštovky, přece nemusely přiletět, přiletěly radostně a svobodně, uvítat Milovaného Vůdce! A navíc, svoboda je přece poznaná nutnost.
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, takže vlaštovky ze Severní Koreje porážejí britské imperialistické! Řekla bych, že ty kokosy nesou na šňůrkách... A při letu předvádějí správnou scocialistickou pracovní morálku. Mávají křídly synchronizovaně, jsou jako vojáci při vojenských přehlídkách:)

    OdpovědětVymazat
  9. Leesil: Možná dokonce ty kokosové ořechy shazují na imperialisty?

    OdpovědětVymazat
  10. Roderik: Já bych tomu věřila. Taková vlaštovka s kokosem působí nenápadně, takže se jeví jako vhodná zbraň. Možná Korejci do těch kokosů dávají nějakou zvláštní náplň.

    OdpovědětVymazat
  11. JD: Jejda - samozřejmě že přilétají radostně! A s písní:-). Jak jsem mohl být tak neuvědomělý...
    Leesil a Roderik: Myslím, že jste na to kápli! Další tajemství odhaleno - vlaštovka s kokosem je útočnou zbraní dlouhého doletu... Možná se pro ty kokosy zastavují na Kubě u bratrů Castrových...

    OdpovědětVymazat
  12. Vlaštovka působí při útoku nenápadně, takže je vhodná k napadání imperialistů. Člověka něco majzne po palici a vůbec nestačí zaregistrovat, odkud rána přišla. Jo, jo, Vůdce to má dobře vymyšlené.

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud vlaštovky nosí kokosy až z Kuby, tak už žádná speciální náplň není potřeba. To už pak stačí jen dobře načasovat odhoz, aby se trefil přesně kokosák na kokosák. Zajímalo by mě, jak vypadá výcvik bojových vlaštovek, a jak vypadají cvičné terče. A jak bojová vlaštovka z té výšky rozezná amerického imperialistu od severokorejského budovatele socialismu.
    JD

    OdpovědětVymazat