pátek 10. června 2011

Vozový park KLDR

Konečně je tu slíbený příspěvek na přání o automobilech (a jiných motorových vozidlech) v KLDR. . Ač JD zpočátku úpěl - ba dokonce se dopustil kacířské myšlenky, že "Ty jejich názvy se nadají ani napsat, ne tak přečíst! :o))) Trolejbus by se prostě neměl jmenovat Chongnyonjunwi nikde na světě, KLDR nevyjímaje."
Nakonec vše  zvládl nejen se ctí, ale příspěvek navíc pojal velkoryse, takže kromě aut se dočtete (a uvidíte) taky autobusy, trolejbusy, dopravní značky a jiné kuriozitky...
Speciálně MHD v severokorejském pojetí vskutku nemá chybu :o)
A zde již výsledky výzkumu:


Automobilový průmysl zažil největší rozvoj v době Velkého Vůdce Kim Ir-sena. Vozy jako Ačchimkoy 

nebo Kaengsaen 88

se staly legendami. Kaengsaeng 88 používá i severokorejská dálniční policie:



Ano, to jsou ti slavní žlutí andělé, díky jejichž poctivé a svědomité práci nejsou na dálnicích v KLDR žádní piráti silnic: http://www.youtube.com/watch?v=L1KTqygimPw ani na silnicích prvních tříd:




Za povšimnutí stojí severokorejská forma dopravních značek - zde další:



Bohužel morálka buržoazních vykořisťovatelů v kapitalistických zemích je na hony vzdálená morálce socialistického člověka, řídícího se idejemi Čučche. Imperialisté se neštítí ničeho, takže se není čemu divit, že tyto úspěšné výsledky budování severokorejského automobilového průmyslu doslova ukradli a nepříliš technicky zdařilé plagiáty pojmenovali Mercedes Benz W201:



O to více mrzí, že k průmyslové špionáži se uchýlili i přátelé ze Sovětského Svazu a okopírovaný vůz Ačchimkoy pojmenovali Poběda:


Do dnešních dnů je automobilový průmysl KLDR světovou špičkou a vozy značky Pyeonghwa:
http://www.pyeonghwamotors.com/kor/ jsou žádané po celém světě, což je patrné i z tohoto dokumentárního filmu: http://www.youtube.com/watch?v=q14NdC9E2BEkde na žádném ze záběrů kameramana není možno najít více než 10 vozů Hwipparam. No samozřejmě! Vše je přeci vyprodáno!
Individuální dopravní prostředky však v kolektivistické severokorejské společnosti nejsou tak oblíbené, jako motorová vozidla pro hromadnou přepravu, neboť lid je zde velmi přátelský a rád navazuje družební styky: 




Bohužel i v případě vozidel MHD docházelo k politováníhodným případům nelegálního kopírování. Jen pro srovnání: Severokorejský trolejbus Chongnyonjunwi a československá Karosa:






Čchollima a maďarský Ikarus:



Milovaný Vůdce Kim Čong-il si však záhy uvědomil neblahé důsledky motorizace pro zdraví lidu, a po nástupu do funkce založil dnes již celosvětově známou ekologickou iniciativu Den bez aut. Po obrovském úspěchu akce, která výrazně snížila množství smogu v Pyongyangu, byla tato na žádost lidu každý týden zopakována. Zpočátku sice jen v neděli, ale brzy přibyla i sobota. Poté ještě pondělí, úterý, středa, čtvrtek a pátek. Zajisté, přineslo to drobné problémy s dopravou, ale i zde si Milovaný vůdce věděl rady a doporučil severokorejským inženýrům, aby začali vyvíjet elektromobily. Tvrdá práce výzkumníků přinesla své ovoce a tak první prototyp v národních barvách byl již předveden zahraničním novinářům, kteří nešetřili nadšením z jednoduché obsluhy, kterou zvládne i malé dítě:

Stačí již jen zastřešit pyongyangské ulice. 
K hromadné dopravě Milovaný Vůdce přistoupil také ekologicky a navrhl pro autobusy MHD pohon pomocí nakloněné roviny 


Drobný problém s vystupováním na zastávkách byl vyřešen velmi elegantně a inovativně:





a tak zbývá již jen dořešit nástup. Jsem si jist, že ve velmi krátké době bude hlavní město Pyongyang zbaveno neekologických dopravních prostředků a zbudou snad jen známé vyhlídkové autobusy pro turisty, v úpravě cabrio:




případně v lehátkové úpravě s masážními kameny:



A úplně na závěr obrázek, který si prostě nemůžu odpustit. Nazval jsem ho Radostná chvíle s bagrem. :o)





Po uzávěrce:
Slíbený obrázek překážkové dráhy pro bojové tramvaje (viz komentáře Leesil a JD):




Neuvěřitelné. Nad touto vyspělou technologií mi vskutku zůstává rozum stát... Tramvaj, která jezdí po schodech...

9 komentářů:

  1. Při čtení tohoto článku jsem málem spadla ze židle. Ne smíchem, ale vztekem! Jak je možné, že Německu prošlo okopírování Mercedesů??? Je to zločin. Divím se, že si to Vůdce nechá líbit. Měl by Německu vyhálsit válku. Vždyť Němci se chlubí cizím peřím! Kdo ví, jak je to např. s BMW... A vlastně Maďarům i Čechům by válku měl vyhlásit taky. To tam nebyly ukázané tramvaje, které v Severní Koreji jezdí... Když je porovnám s těmi, co jezdí v ČR, tak mám pocit, že naši konstruktéři kopírovali jako vzteklí...

    OdpovědětVymazat
  2. No s tou válkou bych moc neprovokoval. Aby nám nedali na dyňu. Je třeba si uvědomit, že zatímco my máme jen tramvaje osobní, oni mají i nákladní a bojové, jak o tom zpívala ta paní. Mám někde i obrázek překážkové dráhy z tramvajového výcvikového prostoru. Pošlu ho Sebastianovi, třeba se mu podaří to sem nějak vložit.
    JD

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zkouším a nějak se mi taky nedaří vložit obrázek do komentářů... Takže jinak - po starém dobrém redakčním způsobu. Viz nahoře v článku dodatek "Po uzávěrce" :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tramvaj, co jezdí po schodech. To je skoro neuvěřitelný! Ale, jak vidno všechno jde.
    Co se kopií týče, máme štěstí, že je Vůdce shovívavý (asi chápe, že potřebujeme postrčit vpřed a když to nejsou schopni udělat "naši" lidé, tak musí prostě on..)

    OdpovědětVymazat
  5. Vzhled dnešních moderních bojových tramvají, stejně jako jejich výzbroj, nebo bojové vlastnosti jsou opředeny tajemstvím, ale předchůdce byl dodáván do CCCP. Dodnes je k vidění v Oděse, kde ho vystavuje Мемориал героической обороны Одессы 411-й береговой батареи:
    http://citycatalogue.ru/ukraine/odessa/monuments,-memorials,-sculptural-objects/6591518/
    http://files.citycatalogue.com/634142306965667500.jpg
    http://img.narodna.pravda.com.ua/images/doc/b/2/b2a36-p8250250.jpg
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  6. Tak bojová tramvaj mi vzala dech... Teď začínám pochybovat o svém top 01 - původně to byl vyhlídkový autobus v lehátkové úpravě s masážními lávovými kameny, ale teď nevím nevím... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je k vidění tady:
    http://www.wikimapia.org/#lat=46.3740102&lon=30.7206944&z=19&l=0&m=b
    JD

    OdpovědětVymazat
  8. akorát ty karosy ikarusy i zmíněné tramvaje nejsou kopie nýbrž originály..akorát karosy přestavěli na trojebus, ikarus trolejbus je originál snad přímo z maďarska

    OdpovědětVymazat
  9. Tie tranvaje boly odkupene z čiech. Aj te karosy.Tu je celý rozhovor = https://youtu.be/E3_Rem5Y4Ms

    OdpovědětVymazat