pondělí 22. října 2012

Módní revoluce a Hrdina práce

Jsme oprávněni konstatovat, že v současné době celá Korea žije módou - a to opravdu celý poloostrov, jeho jižní i severní část!
Zatímco v Koreji jižní si nejkrásnější z Kimů pomalu ale jistě vyšlapává cestičku na obálky módních časopisů (viz předchozí příspěvek), na severu v KLDR právě probíhá módní a stylový převrat!!!!
Nemyslitelné se stává skutečností - a vděčíme za to Znamenité soudružce Ri Sol-ju, jinak též paní Následníkové, již oficiálně uznávané za ženu Kim Čong-una.
Znamenitá soudružka nejdříve způsobila rozruch tím, že odložila revoluční oděv vzor Mao - model možno vidět na archivních snímcích z léta ještě zde:


Stále však jednotnou myšlenkovou linii strany ctila aspoň volbou barev a neodmyslitelným odznáčkem (o tomto stylovém doplňku severokorejských mocných a důležitých jsme také referovali):


Avšak nyní byl stylový doplněk značky Strana práce nahrazen stylovým doplňkem značky Dior!

Převratná událost, kterou zaznamena všechna světová média - a to i seriózní žurnalistika nemódního zaměření:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/northkorea/9613881/North-Koreas-first-lady-missing.html
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/northkorea/9461057/Flood-and-famine-hit-North-Korea-but-first-lady-sports-Dior-handbag.html
Tím však revoluce nekončí - naposledy byla Ri Sol-ju spatřena ve velmi luxusním a na KLDR neuvěřitelně odvážném krajkovém kostýmu - kalhotovém!!!!
A v bílých botičkách!


Alespoň to bylo v továrně:-)
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/northkorea/9516637/North-Korean-First-Lady-steps-out-in-trouser-suit.html
Držíme Znamenité soudružce palce, aby se jí podařilo udržet zaváděnou koncepci změn, a těšíme se na další inovace v jejím šatníku!
Hurá!



Už, už to vypadalo, že tyto převratné změny budou stát našeho dopisovatele JD život - nebo přinejmenším klidný spánek... Našla se po dlouhé době zase jedna pozitivní zpráva, která jasně ukazuje na to pravé, revoluční, songunské smýšlení severokorejských pracujících. A kde jinde než u tiskové agentury KCNA:
Titul "Hrdina práce" udělen soustruhu č.26 v pchjongjangské továrně na textilní stroje.
Pchjongjang, 4. října.
KLDR udělila titul Hrdina práce KLDR a zlatou medaili (srp a kladivo) a Řád Národní vlajky první třídy soustruhu č. 26 v pchjongjangské továrně na textilní stroje.
Soustruh č. 26 je historický soustruh, který osobně obsluhoval Milovaný Vůdce Kim Čong Il, když byl v této továrně na výrobní praxi během studia na Univerzitě Kim Ir Sena. (od 1.4.1961 do 8.5.1961 - pozn. překl. - tedy JD).
Položil vznešený příklad řízení a technologického vedení a pozvedl pochodeň modelového použití stroje.
Tento stroj pracoval na plnou kapacitu během posledních více než 50 let a byl modernizován na CNC soustruh. Soustruh významně přispěl k budování prosperujícího národa zpracováním velkého počtu dílů potřebných pro výrobu textilních strojů a na zakázku postavených zařízení pro velké projekty.
Dekret Prezídia Nejvyššího lidového shromáždění o udělení titulu Hrdina práce byl vydán ve čtvrtek 4. října.
Hurááá!
Obrázek slavného laureáta zde:


A zde obrázek jeho modelu, který vlastnoručně s láskou vyrobil Milovaný Vůdce Kim Čong Il a který je dnes umístěn v muzeu:


9 komentářů:

  1. No, to jsou tedy informace. KLDR se nenápadně mění, třeba budou brzy nosit ženy běžně kabelky od Diora:-D To mi připomnělo jeden dokument o KLDR - Severní Korea - kdo udává tón. Vůdce doporučil lidem, že když mají hlad, měli by si zpívat. Takže lidé mají hlad, ale hlavně že jim v uších zní píseň. To samé bude s Diorem - máme krásné kabelky, ale nemáme v podstatě nic, co bychom do nich dali:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto má asi Znamenitá soudružka ti kabelku tak maličkou:-).
      A moc bych za to nedal, že to je třeba Dior Made in China...

      Vymazat
    2. Ano, malá kabelka se hodí líp... A za zvuků kombajnů, kosících pšenici, se dámy procházejí s písní na rtech a kabelkou od Diora made in China:-D

      Vymazat
    3. Dior přece je made in China. A licenci na vývoz do ČR koupili Vietnamci... Nebo néé? :o)
      JD

      Vymazat
    4. JD: Já myslel, že to byl Louis Vuitton. Četl jsem, že na ostravských tržnicích se jím to jen hemží. :-)

      Žabža: Nikdo nemůže mít všechno, nota bene v KLDR. Vezmi si Sebastina, ten si koupil výrobek značky Guess a jedl pak jenom jabka. Jak na tom může být žena v Severní Koreji, která si jabko možná jen půjčuje (na korejskou obdobu Vánoc)? :-)

      Vymazat
  2. Licenci na vývoz z Číny mají Vietnamci podle všeho jen na Vuittona - tím se to tady fakt jen hemží. Dokonce jsem na tohle téma debatoval s paní v obchodě Guess - buď náš stát natolik prosperuje, že si kde kdo může dovolit kabelku za 40 tisíc (tak to teda nechápu,proč já ne:-D), anebo jsou to padělky...
    Vysvětlení mi paní podala prosté - Vuitton (ten co má na sobě to výrazné logo) je profláknutější a víc rozpoznatelný; prostě jako Addidas. Diora každá socka nepozná - takže efekt "dělám machra" by vyšel vniveč :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jde o tu známou značku LW - čím víc V, tím víc Vuitton. Vlastně Wuitton...
      JD

      Vymazat
    2. To dává smysl. A možná že i kvůli tomu modely od většiny významných návrhářů vystupují tak skromně. Nejen, že by tedy vypadalo značně blbě, kdyby na zádech saka bylo velkými písmeny napsáno ARMANI, ale kdo by kopíroval sako od Armaniho, když by tu kopii stejně nikdo nepoznal. Navíc silně pochybuji, že by si v Číně dali práci se švy a střihem. Bylo by to stejně křivý a stejně blbě ušitý jako všechno jejich oblečení. :-)

      Vymazat
  3. Buržoázní propaganda vykresluje KLDR jako zemi zaostalou, lidé hladovějicí a plni zoufalství. Ten soustruh z minulého století je na stejné úrovni technického vývoje jako řada, ne-li většina současných mašin ve fabrikách v ČR. V některých fabrikách se stále jede na strojích, které byly dodány za éry říšského kancléře Adolfa Hitlera.

    OdpovědětVymazat