středa 26. září 2012

Pro Rivila a městské elfy - architektura v zelené...

Plníme slib daný Rivilovi a jeho přírodně založené paní bytné Žabži a přinášíme speciál o zeleni v moderní architektuře. Korejské - samozřejmě:o).
A protože někdy skutečně stačí málo (a taky protože jsme to my, že:-D), jako první uvádíme stylový obchod módní návrhářky Ann Demeulemeester - kde jinde než v Soulu, a kde jinde v Soulu než ve čtvrti Gangnam! Určitě je to oblíbené místečko nejkrásnějšího z Kimů...
Nejen stylové hadry ve stylovém domě - v prvním patře je i stylová restaurace!
(Zda podávají stylově vegetariánské jídlo není známo).
Tvůrcem je Mass Studies Architects.









Po skromnosti něco většího - velkého, až megalpmanského: projekt zeleného města Gwanggyo City, které má vyrůst na jižním okraji Soulu. Projekt je rotterdamské skupiny architektů MVRDV. Zelené město by mělo být soběstačné (voda, energie), veskrze ekologické, a i tvary budov "organické". Pro 77 000 obyvatel.




Pozor - pozor! Zelené město Gwanggyo není jediný projekt tohoto druhu v Soulu! Následuje tzv. Soul Commune 2026 project - od Mass Studies Architects (ano, ano, to jsou ti, co realizovali jak nejvýše uvedený stylový obchůdek, tak minule ukázaný Boutique Monaco - také měl zakomponovanou zeleň...)
Ale ať už obrázky mluví samy za sebe...












 
 

Osobně myslím, že tady by se mohlo i elfovi dobře bydlet... Co ty na to, Rivile?

13 komentářů:

  1. Taky vám ty projekty připadají jako kulisy z nějakého sci-fi filmu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Ovšem když zvládli z dboupatrové čtyřproudé dálnice udělat říčku a oddychovou zónu se zelení,myslím, že zvládnou realizovat i sci-fi. A v termínu:-)

      Vymazat
  2. Prostě Soul - Poruba. :o)
    Ale je to úžasné. Uvidíme (nepiju tvrdý), jak to bude v reálu fungovat. Asi to bude ráj hmyzu. Možná budou mít i vlastní med.
    JD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš,hmyz! To mně nenapadlo:-(. I když vlastní med by se obyvatelům určitě hodil... Ale hmyz přitahuje ptactvo - tak budou-li sypat "sýkorce, kosovi, albatros, když usedne...", určitě hmyzí invazi zvládnout:-)

      Vymazat
  3. Hmm. Tak a ještě něco od nás ze severu. Taky máme zelený domy. Ve městech - např. ten vpravo dole
    http://cache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/nkorea_09_17/nkorea16.jpg
    Na vesnicích
    http://cache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/nkorea_09_17/nkorea14.jpg
    A aji lidi máme zelený!
    http://cache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/nkorea_09_17/nkorea21.jpg
    JD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V počtu zelených lidí máte jednoznačně světovou prioritu:-)

      Vymazat
    2. Inu... ano. A mluví ze mě tak trochu i závist, a to i přesto, že tento pojem není v teorii Čučche vůbec definován! Aspoň že těch zelených lidí máme dostatek. Jen doufám, že tito jednou nezatouží se jít podívat na zelené domy v Soulu. Zatím o nich většina z nich naštěstí vůbec neví a to je dobře. Zmizel by nejspíš i ten med.
      JD

      Vymazat
  4. Ty fotky jsou opravdu jak z nějaké sci-fi! Přijde mi neuvěřitelné, že takové domy budou stát (a některé už stojí). Je to ohromě zajímavé. Rivil z toho byl překvapený a zíral na fotky s otevřenou pusou:-)
    Ale otázka hmyzu mě taky napadla. Třeba tam montují sítě proti hmyzu do oken automaticky:-) Ale na střechách by mohly bydlet včeličky, to by bylo užitečné!
    No a fotky od JD z KLDR mě zas dostaly:-D KLDR je vlastně zelený ráj, ostatní se můžou jít bodnout! Ještě by se sem měly hodit zelenéé tanky:-)
    A Sebastiane, moc ti za článek děkujeme, je ohromně zajímavý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žabža má úplnou pravdu a já se k ní přidávám.
      Sebastiane DÍKY!!!
      JD

      Vymazat
  5. Já děkuju za pochvalu - a slibuju, že co nevidět nějaký zázrak architektury zase přihodím... Pro začátek možná tu zmiňovanou "říčku", co nahradila čtyřproudou silnici na dvě patra...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak mi to nedalo a našel jsem si jejich stránky:
    http://www.mvrdv.nl
    http://www.massstudies.com/
    jejich projekty jsou neuvěřitelné, obzvláště u Mass studies. Např. panelo ostrovo zelo uprostřed řeky Han:
    http://2wanderlust.files.wordpress.com/2008/06/han4lr.jpg?w=450
    Nicméně je třeba si položit stejnou otázku, jakou si zde:
    http://www.massstudies.com/projects/sus_ppt.html
    kladou Korejci sami a to je otázka udržitelnosti tohoto vývoje. A taky při vzpomínce na povodně si říkám, jestli snaha o zastavění koryta řeky je ten nejlepší nápad. Obzvláště, když Severní Han pramení v KLDR a je na ní přehrada Imnam. Sice byla postavena hráz proti případným severním rozmarům
    http://maps.google.com/maps?ll=38.208174,127.845411&spn=0.01,0.01&t=h&q=38.208174,127.845411
    ale i přesto bych byl na jejich místě opatrný.
    JD

    OdpovědětVymazat
  7. Já ale slyšel, že obyvatelé domů, které obrůstá nějaká ta tráva (možná dokonce i marjánka), jsou před útokem nelétavého hmyzu chráněni. Neb hmyz se drží v tom porostu a dovnitř do bytových prostor už neleze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A možná taky speciálně vybírají rostliny, které hmyz odpuzují... Slyšel jsem, že prý to je jeden z důvodů velké obliby levandule na jihu Evropy, ale nevím, jestli to je pravda...

      Vymazat