pondělí 17. září 2012

Korejské inspirace na jinou notu - architektura!

Jelikož Korea toho nabízí mnohem víc než krásné muže a krásné kabelky, rozhodl jsem se podělit i se svou další vášní - moderní architekturou.
Speciálně ta současná v Soulu občas člověku naprosto vezme dech. Některé budovy už stojí, jako třeba jedinečný Boutique Monaco v Gangnam-do, přezdívaný Matrix Building:




Jiné se teprve staví - hotovou prestižní přehlídkou moderní architektury zvučných jmen bude Yongsan International Business District (rovněž v Soulu), který je v současnosti největším městským projektem v Jižní Koreji. Autorem hlavního konceptu není nikdo menší než Daniel Libeskind. Svou vlastní budovu si tam potom postaví snad každý architekt zvučného jména - londýský Norman Foster třebas tuto Diagonal Tower:



Mně si však asi nejvíc získal mrakodrap poeticky pojmenovaný Dancing Dragons (Tančící draci) - chicagského studia Adrian Smith and Gordon Gill Architecture, s fasádou jako složenou ze skutečných dračích šupin:


 

 



Další obří projekt se ovšem právě teď staví přímo v řece Han - The floating Islands (Plovoucí ostrovy):


A takhle budou jednou vypadat:


Pokud ovšem někoho z té nádhery přepadla česká malost a závist, musím upozornit, že i Česká republika má v současné nádheře korejské architektury své zastoupení - skutečně. Je to české sklo. Konkrétně výzdoba interiérů v luxusním hotelu Marriott, který sám o sobě je takovým skleněným palácem - a uvnitř je to pak přehlídka umu českých designérů a sklářů... Tedy konkrétně designérky Jitky Kamencové Skuhravé.

Courtyard Marriott zvenčí...
...a uvnitř...
 



 


Jedním slovem nádhera!
Smutné na tom mi přijde ale to, že nejenom, že se to u nás skoro neví, navíc se u nás nic podobného nerealizuje... Platí to pořád - pokud chcete vidět stavby špičkových českých architektů - musíte do ciziny. Pokud chcete vidět luxusní české sklo - tak taky... :-(
A více informací? Samozřejmě v angličtině... http://www.lasvit.com/m.php?s=bespoke-installations&id=29

A taky samozřejmě příště:-). Protože v Soulu je tolik nádherných baráků - a nejen baráků! - až z toho jednomu jde hlava kolem... Bude to na delší seriál, jak to tak vidím...

18 komentářů:

  1. Soul je krásné město a čtvrť Gangnam udává módní směry nejen v architektuře, ale i v hudbě. Nejen že tam bydlí nejhezčí z Kimů, ale z této čtvrti přišla i nová hudební vlna - Gangnam style:
    http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0
    Sledovanost téměř 200 mil. na youtube mluví za vše.
    Jinak od nás ze severu nezbývá než závidět a doufat, že Pchjongjang dostihne Soul v co nejkratší době. Tipl bych, že tak do 150, maximálně 200 let to bude.
    JD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že i v tanečních kreacích:-)
      Jinak je to klip vesrze poučný, neb nabízí v kostce nejen krásy čtvrti Gangnam, ale i její sociální příslušenství a vybavenost - dostupnost autobusem, metrem, lodí, koněm, elektřinu i splachovací hajzlíky:-D
      Nejhezčí z Kimů dobře ví, proč tam bydlí!

      Vymazat
    2. Už jsou na to i kreslené vtípky - rozdíl mezi severem a jihem:
      https://lh4.googleusercontent.com/-vGb2mCVLnP4/UFHNJyFzXxI/AAAAAAAAK60/pS6jmotGooQ/s800/Hw8e5.jpg
      JD

      Vymazat
    3. :-D. Je fakt, že pánové jako by si z oka vypadli! Jestli ona v tom nebude nějaká hlubší souvislost, která mi uniká... Viděli v poslední době Velkého následníka vůbec v KLDR? Nevyrazil si orazit? :-)

      Vymazat
    4. Tak Gangnam style frčí na plný obrátky. Kam se hrabe Makarena, nebo to druhý, který už nevím jak se jmenuje. Jo, už vím! Lambada! Minulý týden touto dobou byla sledovanost "necelých 200 mil" (192 a cosik), v tuto chvíli to má 262 031 842. 70 mil. za týden, t.j. 10 mil. denně... Korea je na špici.
      JD

      Vymazat
  2. Koukám, že do Soulu a dalších velkých korejských měst se moderní architektura hodí dokonale!

    OdpovědětVymazat
  3. No, i jim se občas nějaký barák ne tak úplně povede:-). Každopádně je ale poznat, kudy teď tečou světové peníze - celá Evropa, ubohou Ameriku ani nepočítaje:-), nedá v poslední době dohromady tolik architektonických počinů, jako jedno hlavní korejské město.
    Ještě že se toho můžeme taky kapku zůčastnit - prostřednictvím českého skla a tichou poídporou vzkvétající korejské ekonomiky... Ruku na srdce: kdo nemá doma nějaký výrobek firmy Samsung, Hyundai, Kia, LG...?
    Taky máme zásluhu! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moderní architektuře nerozumím, spousta nových staveb se mi vůbec nelíbí, ale zas musím říct, že se jim často podaří postavit něco moc hezkého:-)
      A české sklo je pojem a je moc dobře, že má pořád ve světě své jméno! Škoda, že u nás průmysl upadá. Vždyť u nás se vyrábělo plno krásných věcí. Já třeba moc obdivuju Blanku Matragi. A mám pocit, že ona je původním povoláním sklářka a myslím, že i teď občas navrhuje i sklo.

      My máme doma tv a Mobil Samsung, zbytek elektroniky je z Japonska a já mám mobil Nokii:-)

      Vymazat
    2. Víš, já mám ten pocit, že české sklo je pojem hlavně ve světě - tam jsou všichni slavní, zatímco doma skoro neznámí... Neumíme ocenit dobré designéry:-(. Holt u nás adorujeme sportovce.
      Tvé výhrady k moderní architektuře plně chápu - vždyť ty jsi takový přírodní člověk. Ale víš co? Viděl jsem úžasné budovy spojené se zelení - udělám pro vás s Rivilem speciální příspěvěk:-)

      Vymazat
    3. Hodně Čechů bohužel opravdu neumí ocenit poklady, které máme doma a musí je objevovat v zahraničí... Je to docela na palici.

      Přesně, já jsem přírodní člověk a kdybys něco vytvořil i pro nás, bylo by to fajn:-) Mám pocit, že je teď celkem v módě stavět a vybavovat domy a byty v "přírodním stylu".

      Vymazat
  4. Jelikož já se zajímám víc o bytový design než architekturu, nezáleží mi ani tak na tom, jak to vypadá zvenčí (hlavně že to má omítku a nezatéká do toho), ale jak to vypadá zevnitř. Klidně budu bydlet v šedivém paneláku bez nápadu, důležitější je pro mě interiér. A ten se dá naštěstí značně ovlivnit, aniž byste museli cokoli bourat nebo stavět. Stejnou filozofii vyznává například i Ikea. Letošní katalog je hodně zaměřen na doplňky a nápady, jak si za málo peněz změnit bydlení. Až budu brát těch dvacet tisíc, budu v Ikea pečenej vařenej. :-D (A na stránkách Alice's Collections taky. Samozřejmě, Flavi. :-)
    Jak se říká - Bližší košile než kabát. Budovou se můžete kochat, jen když do ní vcházíte či z ní vycházíte. Ale zařízení svého bytu vidíte vždycky, když jste doma. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je tu možnost sednout si do okna a kochat se krásnou budovou naproti, jak jsem si navykl v Londýně. Proaté kolejní zařízení mi v tu chvíli bylo zcela putna:-).
      Takže jsou tu dvě možnosti:-)

      Vymazat
    2. Výhledem se také lze kochat, to je pravda! I když to momentálně není můj případ. :-D

      Vymazat
    3. Nejkrásnější design vytváří sama příroda. Zde kupříkladu chlast:
      http://alkohol-alkoholismus.cz/foto/zajimavosti/alkohol-pod-mikroskopem-podivejte-se-co-vlastne-pijete
      JD

      Vymazat
  5. Já taky podporuju korejskou ekonomiku, heč! Sebastian úplně zapomněl zmínit firmu Nine9Style, od které mám spoustu úchvatných hadříků!

    OdpovědětVymazat
  6. My asi nemáme momentálně doma nic korejského. Ale pochybuju, že by se kvůli tomu zhroutilo tamní hospodářství. :-) S tím by nehlo, ani kdybych měl doma elektroniku od jejich severních sousedů (severokorejský počítač sestává z počítadla a cvičeného soudruha, pohon je na zvonky z hory Pektu, výkonější verze jede na kimchi, antivirová ochrana není zapotřebí, pokud nemáte verzi notebook, který nosíte i ven).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím rázně protestovat. My na severu jsme naopak na špici moderních technologií. Jeden z prvních operačních systémů na světě - Pulgun pchjol (Rudá hvězda) - spatřil světlo světa již v únoru 2008.
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/24429/24429_original.jpg
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/24034/24034_original.jpg
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/24124/24124_original.jpg
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/23560/23560_original.png
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/23459/23459_original.png
      ke stažení zde:
      http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3120027
      Bohužel v roce 1991 jej bezostyšně okopírovali imperialističtí agresoři a pod názvem Linux ho začali šířit po celém světě. Dokonce ve své aroganci a pýše odzbrojili tučňáka - revolucionáře:
      http://ic.pics.livejournal.com/ashen_rus/24224094/25018/25018_320.png
      a udělali z něj svou loutku:
      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Tux.svg/510px-Tux.svg.png
      která má za úkol v potu tváře tvrdě pracovat a vyrábět kapitál pro své vykořisťovatele. Jde o typický příklad vykořisťování tučňáka člověkem.
      JD

      Vymazat
    2. Jdu hned stahovat:-D (Mám na mysli samozřejmě tu původní a SPRÁVNOU verzi!)

      Vymazat