sobota 19. listopadu 2011

Peklo a knižní reálie

Ve čtvrtek jsme jeli na tématický výlet - hledat vstup do Pekla...
To je tak, když člověk přečte neuvěřitelné množství mystických akčních krváků a zároveň si urve vazy v koleni... a pak mu na ortopedii konečně dovolí, že už zase může do hor...:-)
Jet s bratrem a jeho šílenými kamarády horolezci-sebevrahy (řídícími se zásadou "tam nejedeme, tam není odkud spadnout") jsem samozřejmě neriskoval - vždyť mi pan doktor důsledně kladl na srdce: "postupně a pozvolna"... 
A tak jsme s JD vymysleli literárně-trekovou výpravu do míst, která byla bezpochyby inspirací v tvorbě Mistru Moudrému a Kopřivovi (Kulhánkovi patrně ne, ten svůj vstup umístil do Itálie... víc Dante, míň tanky :-)). My měli Peklo i tanky - neboť stejnojmenná lokalita v Oderských vrších se nalézá na území vojenského prostoru, stejně jako pramen Odry či skalní útvar, kterému se říká Díra do Pekla.
Samozřejmě, že se tam nesmí, jelikož je tam vojensky značně rušno - ale na určitá místa jsou učiněny výjimky: ovšem jen o víkendech a státem uznaných svátcích, kdy místní snajpři i tankové brigády odpočívají a nepořádají ani žádné pyrotechnické show s dýmovnicemi a ostrou municí. Nesmí se ale scházet z vyznačených cestiček - nášlapné miny jsou svinstvo a ne všechny se po manévrech najdou, že... Taky kopat do šišek se nedoporučuje:-). A močit opodál...
No zkrátka scénky jako z Asfaltu nebo druhého dílu Deváté sféry...
Vyrazili jsme na misi vybaveni mapou, dalekohledem, čelovkou, knihou pana Moudrého (Devátá sféra 2. díl), vietnamskými rolkami a lahví svěcené vody s bublinkami...

Cíl mise: prověřit sešroubované koleno. Jo - a najít vstup do Pekla, abych nezapomněl :-). Konfrontovat ho s literárními reáliemi.

Výsledek mise: koleno drží! Zdolalo trasu 9km včetně převýšení cca 400 m na vcelku krátkém úseku... Horší je to ovšem se zbytkem těla :-(. Na zdravé noze mě bolí sval, o kterém už jsem poslední rok a půl ani nevěděl, že ho mám, a mou intenzivní myšlenkou při cestě do kopce bylo, že mi mohli na ortopedii vyměnit i plíce...
Vstup do Pekla nalezen. Okolo se dokonce nachází ohrazení pro důvěřivé občany a cedulka s varováním o životu nebezpečno (asi od Vatikánských civilních služeb).

Závěry z mise: v Pekle je hezky - kupodivu žádný doutnající koťátka padající v začouzeném dešti; dokonce tam ani nemají smog. Jenom je tam zima...









Místo zvané "Díra do Pekla"


Pohled na smog z výšin :-)

12 komentářů:

  1. Tak nejdůležitější je, že vydrželo koleno. Jestli zvládlo to počáteční mírné stoupání, vydrží už všechno.
    Ty fotky jsou nádherný. Jedna lepší než druhá. Je-li ve skutečném Pekle tak krásně, nemá cenu lpět na jakýchsi divných zásadách, či snad dokonce zdrženlivosti a hurá, jde se hřešit!
    A Sebastiane, už víš, co dělají v Pekle masochistům? :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  2. Za předpokladu, že budu brát pana Kulhánka jako hodnověrný biblický zdroj (což je bez debat, že:-)), tak ano:-). A když už jsme u těch mysticko-magických debat - co říká na Peklo kvantová fyzika? Říkals, že je to to samé:-). Mají na Peklo nějaké zaklín...ééé... vzorec? Rád bych eliminoval ty hořící koťátka a jiné nechutnosti :-(. A když člověk věří na kvantovou fyziku - kam chodí do kostela? Do CERNu v Ženevě? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Parádne fotky ... nejak takto u mňa vyzerá nebo :)) Milujem jeseň!
    M. h.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuju za pochvalu fotek - přetlumočím ji svému mobilnímu aparátku značky Sony Eriksson. Občas překvapí i mě:-). Je ale pravda, že tu nádheru kolem, snad nešlo vyfotit špatně - ať už se o to člověk snažil sebeubožejší technikou.

    OdpovědětVymazat
  5. Zjišťuju, jak jsem děsně zkažená školou (konkrétně bioklimatologií).. jindy by mě to nadchlo, teď první, co mi vytane na mysl je 100% vlhkost...XDD (a asi dva nebo tři vzorce..)
    No a pak se nadchnu!... Jsou to úžasné fotky. Ale moc svůj telefon nepřechvaluj, aby se ti nezkazil..^^
    Ah, taky se chci podívat na smog z výšin.. už mě docela dusí dívat se na něj zespodu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak 100% vlhkost, no vida... zase jsem o něco poučenější. A to se tolik nakecá o plamenech pekelných - a zatím je tam zima a mokro:-).
    A pravda je, že můj telefon je náladový - hotová primadona. Udělá pár krásných fotek, ve které ani nedoufám, a pak zkazí ty naprosto nejobyčejnější, co si myslím, že zkazit nejdou... (Viz kocour naší tety dva dny nato - rozmazaný. A to se ani nehnul. Myslím, že to bude rukama... :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Sebastiane, Peklo není definováno, to by musel udělat někdo z oné instituce, která ho zavedla. :o)
    Jediným výrokem na toto téma, který znám, je odpověď S. Hawkinga, který na otázku: "co bylo, když nic nebylo?" (tedy před vznikem vesmíru)odpověděl: "Bůh připravoval peklo pro lidi, kteří budou klást tyto otázky". Tzn. vzhledem k tomu, kým je pan Hawking a jaké otázky si klade je možno říci - ano, je to to samé. ;o)
    A zároveň se opět dostáváme k tomu, že Nejvyšší nemá moc rád, když mu do toho někdo kafrá. Toho posledního, který byl až nepříjemně zvídavý, srazil z nebes, ale to už jsme tu jednou probírali. :o)
    Jo a do toho CERNu, nebo LHC bych se móóóc rád podíval. Je to něco jako Kaaba pro muslimy.:o)
    Jedeš taky?
    JD

    OdpovědětVymazat
  8. Hiroko: ja som mala na škole biometeorológiu (čo je hádam asi niečo podobné :) úplne ťa chápem. Tesne pred skúškou a po som sa nevedela pozrieť na oblohu bez toho, aby som tam nevidela len všelijaké vzdušné prúdenia, stratusy, cumulusy, nimbusy a ich krížence. Krása oblakov mi nič nehovorila. Neboj sa, je to stav dočasný, ono to prejde. Pod pojmom fén si predstavím už len ten na vlasy :)).
    Modrooké haf

    OdpovědětVymazat
  9. JD: Tak to mnohé vysvětluje:-). Budeme-li ale pořádat pouť k posvátnému urychlovači částic, měli bychom to udělat jako Leonard a Koothrapali - na sv.Valentýna :-). Mimochodem pěkný díl Big Bang Theory.

    OdpovědětVymazat
  10. Sebastian: Dobře, píšu si: Valentýn - Sebastian :o) K tomuto dílu BBT jsem se zatím ještě nedostal. Nevěřil bys, jak je smích fyzicky náročná činnost. A jestli je pravda, že prodlužuje život, tak The Big Bang Theory budou proklínat všichni přispěvatelé do důchodového systému dalších padesát let. :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
  11. JD: No, já spíš myslel, že mě připíšeš na seznam "koho vzít k urychlovači částic, budu-li tam pozván", jak to měli Sheldon a Leonard:-). Ta jejich Smlouva byla úžasná - včetně dodatků o hraní na bicí či žesťové nástroje, případně ustanovení pomocníka v případě, že získám nadpřirozené schopnosti:-)

    OdpovědětVymazat