pondělí 10. října 2011

Zimní dovolená v KLDR

by JD

Blíží se zima a s ní i čas zimních radovánek. Náruživí lyžaři přemýšlí, na které sjezdovce letos popustí uzdu své vášni, a předvedou své umění ostatním lyžařům a následky pak místním lékařům. Nastává, jako každý rok, klasické dilema: Jeseníky? Krkonoše? Tatry? Alpy? Opravdový znalec lyžování se ale vůbec nezatěžuje takovými lokalitami, jakými jsou Garmisch-Partenkirchen, Bormio nebo Kitzbühel, kde se sice pořádají závody druhé ligy lyžování (tzv. alpské lyžování), ale první lize, tedy pektusanskému lyžování se ani nepřibližují. 
Toto si minulý rok uvědomila skupina britských sportovců a vypravila se na lyže na slavnou sjezdovku Begaebong u města Samdžijon na úpatí bájemi opředené hory Pektusan. Po příletu na místní letiště moderním letounem TU-134B-3 státní letecké společnosti Air Koryo:

se vydali na cestu do Samdžijonu. Celou cestu se samozřejmě těšili, až se budou moci poklonit před sochou Velkého vůdce Kim Ir-sena, který v této oblasti vedl hrdinný ozbrojený boj proti japonským imperialistům:

Celý monument  


je natolik uchvátil, že některé zde zvěčnělé hrdiny protijaponského odboje si dokonce pojmenovali ve svých zápisníčcích jmény sobě blízkými, nejspíše jmény svých vlastních bratrů. Zde tedy:
John
Paul
George
Ringo
Slzy dojetí se ihned poté objevili v očích severokorejských průvodců, kteří si tak byli jisti pocitem sounáležitosti britských návštěvníků se severokorejskými partyzány. Ale to se již blížili k městu Samdžijon se světoznámou sjezdovkou Begaebong:


Město je nadchlo nevtíravou krásou:


samotný hotel:

překvapil propracovanými metodickými pomůckami přímo před vchodem, na nichž bylo možno nastudovat správný postoj při pektusanském lyžování:


Prohlídka slavné sjezdovky i s průvodcem:


však přinesla hořké zklamání. Nebylo dost sněhu. 
Všichni se tolik těšili! Bezradnost a rozpaky naštěstí ukončili severokorejští průvodci, kteří při vzpomínce na pohnuté chvilky před sochou Velkého Vůdce Kim Ir-sena navrhli, aby se celá výprava kolektivně zapojila do stavby soch obou drahých vůdců, tentokráte ze sněhu. Nadšení nebralo konce a všichni bez výjimky přiložili ruku k dílu. Náročnost celé stavby, která se projevovala obzvláště v začátcích:
však byla záhy společnými silami vyřešena:
a výsledky překonaly i ty nejoptimističtější představy. 
Milovaný Vůdce Kim Čong-il:
i Velký Vůdce Kim Ir-sen:
si byli natolik podobní, že ani severokorejští průvodci neodolali pokušení a s celým dílem se nechali na památku vyfotit:

Následovala samozřejmě kolektivní radost a nadšení při pořizování krásných fotografických vzpomínek na zdařilý výlet do KLDR:



7 komentářů:

  1. Musím přiznat, že ať koukám, jak koukám, neustále se vracím k instruktážní soše stylu pektusanského lyžování - je vskutku originální! A to i co se stylu vybavení a oděvu! Vskutku originální pektusanský design sportovního outfitu! Zvlášť ta aerodynamická čepička :-). Anebo šponovky a větrovkou... jestlipak má klokaní kapsičku jako nám šila naše babička? Och, ta nostalgie - retro je teď v módě!

    OdpovědětVymazat
  2. S klokaní kapsičkou si nejsem jist. Při těch rychlostech, které se dosahují při pektusanském lyžování, by se zajisté rychle naplnila vzduchem a mohla by vytvářet nezanedbatelný aerodynamický odpor. Na druhou stranu by naplněná vzduchem mohla fungovat jako airbag, tedy ochrana lyžaře od břicha dolů. Budu muset ještě někde zjistit, jakou ochranu používají lyžaři v KLDR.
    JD

    OdpovědětVymazat
  3. Tady si na FB můžete popovídat s Kim Han-Solem, vnukem Vůdce: http://www.facebook.com/pages/%EA%B9%80%ED%95%9C%EC%86%94-Kim-Han-Sol/270141906352274

    OdpovědětVymazat
  4. Leesil:
    Díky za odkaz. Je-li to opravdu on, tak má dost odvahu.
    JD

    OdpovědětVymazat
  5. JD: Řekla bych, že by to mohl být on. Soudím podle tohoto článku: http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2011/10/03/2011100300636.html

    OdpovědětVymazat
  6. Požehnána buďtež zahraniční studia - doma by se asi tak vesele nepřipojil:-). Anebo se blýská na lepší časy a nový design prvomájových mávátek byl jen prvním kamínkem, co spouští lavinu... Díky za info!

    OdpovědětVymazat