čtvrtek 21. července 2011

Skládací fanoušek :-)


"Fanoušci jsou vhodné nosit s sebou, a to zejména skládací fanoušky."

Nedá mi to a musím se podělit o perlu strojového překladatelství, kterou objevila kamarádka Marta (nevšimla si, že má zatrženo strojové překládání zahraničních textů, takže mezi výsledky obdržela i následující text).
Přiznávám, že kdyby mi neprozradila, co hledala, a nebyly tam obrázky, tak nejen ruční, ale hlavně skládací fanoušek (o bytovém ani nemluvě) by ve mně navozovali zcela jiné představy a asociace :-)
Vzhledem k tomu, co dovedou Japonci vymyslet a vyrobit, jsem byl zcela otevřen myšlence nějakého mechanicko-bionicko-robotického fanouška ve významu obdivovatele, co by byl skládací a přenosný...
Mimochodem, nejsem sám – když jsem text přeposlal tetě, odepsala mi: 
"Myslím, že každý z nás by měl míti svého skládacího fanouška. Přepadne Tě depka, i vyjmeš svého skládacího fanouška, rozložíš ho a jeho fandění výhradně Tvé osobě (v textu popisované jako "Fanning se") zcela jistě zaplaší Tvé chmury a přivodí Ti slunnou náladu." 
Bytový fanoušek je jasný, a ruční... ehm, no, tak od 18 let :-)

Takže já předem neprozrazuju a nechávám na představě každého jednotlivého soudruha... 
Zbožňuju strojové překlady! Je něco lepšího na tříbení bizarní fantazie?

A zde ona textová perla (podtržené záležitosti mi navodily obzvlášť veselé představy):

"Ruční ventilátor realizovat používá k vyvolání proudění vzduchu pro chlazení nebo osvěžující sám. Jakékoliv široký, rovný povrch zamával a tam vytvoří malé proudění vzduchu, a proto může být považován za základní fanouška. Ale obecně, jsou účelové ruční fanoušci ve tvaru sektoru kruhu a je vyroben z tenkého materiálu (například papír nebo peří) připojené na lamely, které se točí kolem čepu tak, aby mohla být uzavřena, pokud se nepoužívá. Fanoušci jsou vhodné nosit s sebou, a to zejména skládací fanoušky.
Ventilátor je primárně určen pro Fanning se v horkém počasí. Ventilátor symbolizuje přátelství, úcta a přání všeho dobrého. To bylo také používáno v armádě jako způsob posílání signálů na bitevním poli, nicméně fanoušci byli hlavně pro společenské a činnosti soudů. V Japonsku, fanoušci byli různě používán válečníky jako forma zbraně, herci a tanečníci na představení, a děti jako hračka. Skládací fanoušek byl vynalezen v Japonsku kolem 6. do 8. století. Jednalo se o soud, fanoušek volal Akomeogi po oblečení soudu pro ženy s názvem Akome. Podle Song Sui (Historie Song), japonský mnich Chonen (938 - 1016) nabídl fanouškům skládací (dvacet dřevěných čepelí fanoušků hiogi a dvě papír fanoušci kawahori-Ogi) k císaři Číny v roce 988. Později v 11. století, korejský vyslanci s sebou skládací korejské fanoušků, kteří se japonského původu dárky čínského dvora. Popularita skládání fanoušků byla taková, že zákony proti přepychu byly vyhlášeny během Heian období, který omezil výzdobu i hiogi a fanoušků skládání papíru. Oni byli vyrobeni svazování tenké proužky tupolistý (nebo japonských Cypress) spolu se závitem. Počet proužků dřeva se liší podle pozice osoby. Později v 16. století portugalští obchodníci představil se na západ a brzy se oba muži a ženy na celém kontinentu přijal to. Používají se dnes šintoistických kněží ve formálním kostýmu a ve formálním kostýmu japonského soudu (mohou být vidět používá císař a císařovna při korunovaci a manželství) a pestře malovaný s dlouhými střapci. Jednoduché japonského papíru fanoušci jsou někdy známé jako "harisen". V japonské pop kultuře , jsou Harisen vystupoval v anime a grafické romány jako komediální zbraně.
V 15. století, obchodníky portugalštiny přinesl fanouškům do Evropy z Číny a Japonska. Fanoušci stal se obecně populární.
Královna Alžběta první Anglie může být viděn nést i skládací fanoušky zdobené třásněmi pom na guardsticks, stejně jako starší styl tuhé fanoušek, obvykle zdobené peřím a šperky. Tyto pevné styl fanoušci často visel sukně dámy, ale fanoušci této doby je to jen exotičtější skládací ty, které přežily. Nicméně, i přes relativně hrubé metody fanoušků skládací konstrukce byly v této době vysoký status, exotické položky na stejné úrovni jako propracované rukavice jako dárek ke královské hodnosti.
V 17. století pevné ventilátoru, který byl viděn v portrétech minulého století upadl v nemilost jako skládání fanoušků získal dominanci v Evropě. Fanoušci začali zobrazovat dobře namalované listy, často s náboženským nebo klasické téma. 
V 18. století, fanoušci dosáhly vysokého stupně umění a byly provedeny v celé Evropě často specializovaní řemeslníci, a to buď v listech nebo tyčinky. Složené fanoušci hedvábí nebo pergamenu byly vyzdobeny umělci a maloval. V 19. století v západní , evropské módy způsobil fanoušek dekorace a velikost se liší.
To bylo říkal, že u soudů v Anglii, Španělsku a jinde fanoušků byly použity ve více či méně tajné, nevyslovené kód zprávy.  Tyto jazyky byly fan způsob, jak se vyrovnat s omezením společenské etikety. Nicméně, moderní výzkum ukázal, že je to marketingový trik vyvinuta v 18. století - ten, který držel jeho odvolání výrazně přes století uspění."


A tady obrázky:

"Bytový fanoušek" - ang. flat fan :-)


Skládací fanoušek :-)

Mým osobním favoritem však zůstává model popsaný strojovým překladačem pomocí hanáckého dialektu: "tuhé fanoušek, obvykle zdobené peřím a šperky"... :-)

4 komentáře:

  1. Já nutně potřebuju skládacího fanouška, aby mi přivodil slunnou náladu! Naštěstí takovou "sunny intervals" náladu mi přivodilo už jen čtení o skládacím fanouškovi. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nápodobně:-). Jsou chvíle, kdy je skládací fanoušek nutností - řekl bych, že Japonci ho určitě musí vyrábět i v námi požadované verzi... Teď ještě, kde ho sehnat? Snad se výroby osobních skládacích fanoušků brzy chopí rukodělná výroba v lidové Číně... Taky mě napadlo, že takoví skládací fanoušci by byli vhodní i pro začínající hudební skupiny :-). Je to zkrátka díra na trhu...

    OdpovědětVymazat
  3. Skladací, bytový, pomalovaný … všetky fanúšik dobrá :))) zdvihol dnes nálada ako máločo (vlastne nič). Modrooké haf ďakuje (pri videní daného objektu v budúcnosti sa už asi nikdy nezbaví fanúšikovských asociácií :)

    OdpovědětVymazat
  4. Strojový překlad fanouška z polštiny je také dobrý. Jen malá ukázka:
    byt, světlo, zdobený objekt, půlkruhový pohovka, která slouží k houpání. Shuttle se stěhoval, nutit letového provozu tím, že chladivý pocit. Fanoušci jsou prováděny, včetně ze dřeva, slonoviny, pergamen, hedvábí, nebo peří. Zatímco v Evropě, to bylo používáno téměř výhradně ženy, a dnes téměř zastaralý, Asie je stále předmětem denní potřeby pro obě pohlaví. Nejedná se o fanoušky "ruka", ale spíše velké trsy palmových listů a oblaka peří na dlouhé hřídele, které jsou určeny službou chlodzily hodnostář nabo pán. Od šesnástého století fanoušci jsou dokumentovány v Evropě. V knihách o kostýmech a portréty z tohoto období se nacházejí ve většině italské vlajky na tuhé hřídele, jako zvláštní forma benátské odrůdy.
    atd.
    Za Oddíl ručních ventilátorů
    JD

    OdpovědětVymazat