pondělí 8. prosince 2014

Knižní říjen

No jo, tak se mi to stalo - to čeho jsem se obával... resty :-).
Když člověk na začátku prosince zjistí, že má nejen skluz s rekapitulací listopadu, ale že jaksi pozapomněl na celý ubohý říjen, je to takové kapku...ééé... řekněme tristní :-).
A to jsme si navíc užili hned několika lahůdek! Jako třeba novinka (tedy v českém vydání, jinak je to v zemi původu "stařinka" z dávných let 80. :-) ) Haruki Murakamiho "Kronika ptáčka na klíček".
Bonbónek pro všechny ctitele tohoto pana spisovatele - zvláště pro ty, kteří už dlouhou dobu tuší, že všechny jeho knihy jsou provázané, a že možná Murakami píše knihu jednu, i když se to tak na první pohled vůbec nezdá. Po skrytých náznacích spojnic a motivů mezi "Sputnikem, mou láskou" a "1Q84", kterým někdo věřit může, ale taky nemusí (ale my prostě VÍME :-) ), je v tady konečně důkaz!
V "Kronice ptáčka na klíček" a v "1Q84" vystupuje stejná postava... Sice vedlejší, ale dosti klíčová... Ne, nebudu prozrazovat.
A celkově? Stopy vedou až do Mandžuska... Takže pro milovníky novodobých dějin Východní Asie bonbónek na druhou...


Úchvatné, leč náročné čtení jsme pak proložili několik detektivkami...




A pak nás čekala další lahůdka - na krátký čas jednoho víkendu se k nám dostaly naprosto raritní, naprosto exkluzivní a naprosto nesehnatelné knihy z rané tvorby páně Kulhánkovy! Ano! Divocí a zlí 3. a 4. díl! Existují! Držel jsem je v ruce!
A nábožně zhltal v rekordním čase, abych je mohl postoupit dalším zapáleným a dychtivým fanouškům Mistra :-). (Kapku mi to připomnělo univerzitní maratony :-) 570 stran za 48 hodin? Dáme! :-) )


A abychom tak říkajíc zůstali v žánru, osvěžili jsme se po náročné akci mamutím sborníkem nakladatelství Straky na vrbě. Kagome jen fakt nemohla pochopit, proč, když je na světě tolik dobře vypadajících nadpřirozených bytostí (z nichž některé dokonce i umějí číst! :-) ), tak někdo dá na obálku ošklivého starého dědka... Aspoň ten dráček že to vylepšil...


A dokonce se našlo i něco pro Siu - nejdřív se tvářil uraženě, že mu strkám holčičí čtení, tak jsem ho musel informovat, že ač se to nezdá, autor je muž :-). Inu, ti Francouzi... :-)


2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkujeme :-) Snažíme se :-) Ale míváme i lepší měsíce - když je víc času a tak nějak... Nebo když jsou knížky míň tlusté :-D

      Vymazat