pátek 16. března 2012

Záchodky

Tak snad už konečně dorazilo jaro... V posledních dnech přímo zuří a mně a můj zánět průdušek to vede k jakési sladkobolné nostalgii. Medové slunce venku za okny mi připomíná Londýn a mně se stýská nejen po takových běžných věcech, jako je šedá a mohutná Temže s kovovým leskem, auta na Hammersmith Bridge, lidi na chodnících s kelímky kafe v ruce, vůně z pekáren a bister, vytahované rolety obchodů - melodie vstávajícího velkoměsta, vůně čerstvých novin a kávy, prvních ranních cigaret... Stýská se mi dokonce i po londýnských záchodcích:-).
A tak jsem prošel svou sbírku. Ano - mám tam i fotografie záchodků. On totiž není záchodek jako záchodek:-).
Zde třeba - architektonicky oceněný veřejný záchodek u The Monument:



Nebo zde - "prostý" veřejný záchodek v metru (stanice Canary Wharf, Jubilee Line), podotýkám zcela zdarma!:



A pak záchodek prominentní z nóóbl restaurace na nábřeží, jehož užití mně značně finančně zasáhlo - bylo totiž zcela jasné, že do takového podniku člověk nemůže jen tak vejít a rovnou se zeptat, kde mají záchod... Ale široko daleko nic, kde by se dalo vyčurat (kdyby náhodou někoho napadla taková běžná česká věc - tak ne, v Londýně se nedá čurat venku. Nikde. Ať jste jakéhokoliv pohlaví. Všude jsou kamery. Za chvíli je vaše přirození v celé své kráse až na starostenském stole a Boris Johnson vás vykáže ze svého úžasného města). Tak jsem investoval neuvěřitelnou sumu do nápoje - a za odměnu uviděl tohle:


A strávil mučivou čtvrthodinku dumáním, jak pustit vodu, mýdlo atp. :-)
A pak je ještě jedna sorta úchvatných veřejných záchodků - takový ten kovový zevnitř samoomývací lesklý tubus, co vhodíte čtvrťák (v centru padesátník) a můžete si užít krásné časy - celých 20 minut, jak píšou na varování uvnitř. Dlouho jsem dumal nad tím, proč tam je ten nápis - "bacha, za 20 min se to zase samo otevře" - než jsem byl přáteli upozorněn, že jsem byl jediný, kdo na záchodek nevešel v páru:-).

Když se jednomu stýská po i záchodcích, to už je asi hodně vážné, co?

21 komentářů:

  1. Panebože!!! Ale doufám, že nám Boris Johnson, poté, co nás vykáže ze svého úžasného města, to přirození, které mu leží na stole, taky vrátí!!! Nechtěl bych odlítat z Londýna bez šulína.

    Psisko, pro tebe Had. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. P.S.: Moc pěkný design! Takový přehledný. :-) Teda nic proti nejkrásnějšímu Kimovi, ale... jeho roztomilý ksichtík jaksi odváděl od písmenek. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. S Borisem není radno si zahrávat - ale jinak je to borec. Na Gay Parade chodí každoročně v čele průvodu s mávátkem. Jen se mu nesmí močit po městě, chlastat v metru a tak:-).
    No jo - jaro, chtělo to změnu designu...Hlavně bez sněhových vloček. Tohle mělo být provizorium, než něco vymyslím, ale taky se mi tak pozdává, že to tak asi nechám a nic dalšího už na jaro vymýšlet nebudu... Díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Klaus v čele gay průvodu, s mávátkem v ruce - to by byl surrealismus!

    OdpovědětVymazat
  5. Chybí mi tu Hero:-(

    Miluju výlety, ale veřejné záchodky nemám moc v lásce. V ČR se na mnoha místech s údržbou moc nezdržují... Asi budu muset za luxusem vycestovat do zahraničí:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vzpomněl jsem si, že v Praze na hlaváku mají podobné záchodky jako na Canary v metru. Akorát že v Praze chtějí "vstupné" - 10 Kč.

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, Praha - tam chtějí vstupné ledaskde:-). Myslím, že můžeme směle zahájit anketu nejhnusnějších záchodků, co člověk kdy viděl - začínám (a musím varovat Leesil: některé zahraničí je taky pěkně hnusné) - takže hitparáda těch mých odpudivých:
    1. francouzský hnus v budce, za který chtěli 5 franků a uvnitř byla jen díra v zemi a dvě šlapky (keramické:-))
    2.jakýkoliv záchod na Balkáně (vzhledem ke zvyklostem s košem vedle mísy, kam se hází posrané hajzlpapíry
    3. Praha - hlavní nádraží před rekonstrukcí. Pokud to člověk obdivoval jako umělecké dílo nezávislého stylu, tak výtečné, z hlediska uživatele děs-běs. Jára Rudiš má pravdu - měli to převézt do Národní galerie:-). Tam bych za to 10 kaček dal:-)

    Leesil: snažil jsem se, ale Hera na záchodě jsem neobjevil... vcelku mě to udivilo, neb korejská popová hvězda se pro reklamu vyfotí s čímkoliv a kdekoliv - kupříkladu jsem našel Hera s pračkou!
    Myslím, že udělám nový příspěvek:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tedy také posílám několik obrázků od nás, ze severu. I když je pravda, a to si musíme sebekriticky přiznat, že na poli veřejných záchodků zatím nedosahujeme tak špičkové, světové úrovně jako ve všech ostatních oblastech života.
      To, že veřejné WC v Kosongu nevypadá uspokojivě:
      http://farm5.static.flickr.com/4137/4908584274_ceb172cd38.jpg
      není dobrou vizitkou místní soudružky toaletářky, obzvláště použití stranického deníku Rodong Sinmun k jinému účelu, než k zvyšování ideové uvědomělosti pracujících je na pováženou, ale zanedbání údržby záchodků v Mangyongdae, tedy rodišti Velkého Vůdce Kim Ir Sena, zavání snad až sabotáží:
      http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/29/article-2055019-0E9522CA00000578-500_634x821.jpg
      http://farm3.staticflickr.com/2475/3899447507_3f6b2a7908_z.jpg
      http://assets.vice.com/content-images/contentimage/no-slug/476bc44fe59dc1f0ac732e2a7cc9a3f2.jpg
      Tady by si soudružka toaletářka měla dávat pozor, aby nebyla vyloučena z Brigády socialistické práce.
      JD

      Vymazat
  8. Tak to mi tedy nezbývá než souhlasit a navrhnout soudružku (vlastně obě jmenované soudružky)na stranickou důtku - a pokud se nezlepší a nepůjde do sebe, tak i veřejné pokárání.
    Ovšem zaujal mě koš vedle díry v zemi, určený k odkládání posr... ehm, stranického tisku. Plně to koresponduje se situací na Balkáně - je vidět, že je to pravý nefalšovaný Východ... ovšem bez elektroniky:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Sebastian, Leesil:
    někde asi tak od půlky....
    http://blog.naver.com/PostView.nhn?blogId=sbsstyle&logNo=10118238449
    JD

    OdpovědětVymazat
  10. No, jo "Šéfe, podržte!" - můj oblíbený seriál! Jak jsem mohl zapomenout! (V "nudném" nestrojovém překladu samozřejmě Protect the Boss:-)). Hezký pisoár - hezké kachličky!
    Inu, Jih - civilizace:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Sebastiane, a ještě zpět k Temži. Nový pohled na Londýn - z veřejného záchodku:
    http://www.msnbc.msn.com/id/4326340/ns/world_news-weird_news/t/new-way-view-london-toilet/
    http://homebizseo.com/Funny/S/Mirrors-Glass-Toilets.html
    I když, nejsem si jist, jestli v takovémto prostředí bych byl schopen dokončit ono důležité zasedání k mé úplné spokojenosti.
    JD

    OdpovědětVymazat
  12. A co teprve, když ti řeknu, na co by ses díval - naproti přes Temži je totiž centrála MI6! :-) Tam to znám jako svý boty - ale když jsem tam byl naposled, ten úchvatný hajzlík tam ještě nebyl. Tak díky za tip k návštěvě - už si ho zanáším do své mapy s vyznačenými záchodky!

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, díky za Hera na záchodě, škoda, že u té mušle nebyl také zachycen:-) Musí stačit, že na oné místnosti vůbec byl přítomen:-D Škoda, že nenatočil např. reklamu na toaletní papír nebo na vůni na WC...

    Severokorejské toalety mě moc nepřekvapily. Tak nějak jsem něco takového čekala:-D Spíš bych byla v šoku, kdyby se soudruzi pyšnili výstavními toaletami. Aspoň je vidět, že na to hážou bobek:-) Ale je div, že na WC nevisí obraz Vůdce! Když Severokorejec sere, tak musí jeho myšlenky přece patřit Vůdci! A takový obraz Vůdce na WC by byl motivující! To by se pak každý posral i kdyby měl extra zácpu:-D

    OdpovědětVymazat
  14. Stydím se sice, ale opravdu nikde nemám žádný obrázek WC s obrazy obou Vůdců. Jen Milovaný Vůdce je zvěčněn s toaletním papírem:
    http://www.theblaze.com/wp-content/uploads/2011/12/toiletpaperfixed-620x348.jpg
    tak alespoň okružní jízda po WC v KLDR:
    Veřejné záchodky ve městě Kwaksan na západním pobřeží u hranic s Čínou:
    http://farm4.static.flickr.com/3006/2432590163_fda43c61d6.jpg
    Hlavní město Pyongyang, hotel Yanggakdo v němž bývají ubytováni zahraniční turisté:
    http://farm2.staticflickr.com/1362/1474495604_fa6b096f84.jpg
    Hotel Koryo, kde bývají ubytováni zahraniční obchodníci s čímkoliv:
    http://www.han.org/b/dprk/dprk070.jpg
    http://www.han.org/b/dprk/dprk071.jpg
    Nově budované domy pro prominenty - vysoké státní úředníky a velení armády:
    http://kr.kpost.yahoo.com/s?s=rVvmhvnbRgq9lJrkbdEQSA/AefbcA.TA.oBFONxIzRxGdQ01Bpm9l0g
    Vlak Pyongyang - Kesong:
    http://www.han.org/b/dprk/dprk042.jpg
    Hotel ve městě Kesong:
    http://farm4.static.flickr.com/3461/4002224025_30e9e0108c.jpg
    restaurace tamtéž:
    http://postfiles13.naver.net/20101108_92/wikysk_1289220317129fQy07_JPEG/%BB%E7%C1%F8_88.jpg?type=w1
    Diamantové hory, turistická oblast Kuryongyon:
    http://cfs11.blog.daum.net/image/34/blog/2008/03/05/16/18/47ce491285679
    A na závěr obrázek sice z Japonska, ale nemůžu si ho nechat pro sebe:
    http://cphoto.asiae.co.kr/listimglink/6/2012031306480450648_1.jpg
    :o)
    JD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem zapomněl na jeden vynález severokorejských záchodových výzkumníků:
      http://pit.dirty.ru/dirty/1/2011/05/21/28076-001904-a64f2a973bd5dcdc778fa060f5f4d1db.jpg
      vynález už funguje, WC šetří vodu...
      A můstek v lepším rozlišení:
      http://rghost.ru/37100528/image.png
      JD

      Vymazat
  15. JD: Téda - to byla úplná toiletní smršť:-)! Že mi ale trvalo, než jsem se tím proklikal! Jeden hajzlík malebnější a folklórnější než druhý! Ovšem "Milovaný vůdce se dívá na milované rulky dvouvrstvého měkčeného", to asi vede... i když latríny v Diamantových horách (tipuju, že ten betonový podstavec je septik, ne?) taky neměly chybu... stále ale dumám nad funkčností té keramické záležitosti (díra v zemi s přední lištou, bez šlapek)vedle mísy v hotelu Koryo... K čemu to je? Tam skáčou obchodníci, kterým nevyšel obchod a omrzel je život? Hlavou napřed?
    A hotel ve městě Kesong má dle všeho půvabný druh splachování - k čemu jinak ta napuštěná vana s červeným plastovým kyblíkem? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sebastiane, v tom hotelu Koryo je stejný typ WC jako ve výše uvedeném Mangyongdae, jen lépe udržovaný. Někteří si prostě nechtějí sedat na prkýnko, tak jdou do dřepu. A ta nádoba ve vaně je jakýsi severokorejský zvyk. Jen velmi málo van má sprchu, obvykle je jen kohoutek, takže se polévají za pomocí oné nádoby. Tento zvyk se udržuje i tam, kde je nově instalovaná vana i se sprchou. Vodu z úsporných důvodů používají všichni stejnou dokud je tekutá.
      http://www.wise-travel.ru/image/small/13134.jpg
      http://www.wise-travel.ru/image/small/13151.jpg
      někdy se místo kohoutku používá pumpa:
      http://farm4.staticflickr.com/3147/2860210912_48a0ca47dc_z.jpg?zz=1
      obrázek je z JZD poblíž Pyongyangu. Tato koupelna se ukazuje turistům jako vzorová, jen málo místních na takový luxus dosáhne.
      JD

      Vymazat
  16. Sebastiane, tak jsem Ti opět zaplevelil tak krásné téma, jako jsou záchodky v Londýně jejich severokorejskými protějšky. Takže zpět do Londýna. Toto je zajímavé:
    http://www.tripandom.com/uk/space-age-toilets-pop-up-in-lambeth/
    http://www.urilift.com/
    JD

    OdpovědětVymazat
  17. Záchodky jsou krásné téma obecně, netřeba se držet jedné lokality:-). Vzal jsem si ovšem poučení, že ocitnu-li se někdy v KLDR a bude se mi chtít čurat, asi půjdu do keře a najdu si lopuch... Jéžiš! Je vůbec dovoleno užít lopuch k takovým účelům?! Vždyť je to plodina na níž stojí místní zemědělská produkce! Zvonečky z hory Pektu! To bych asi zhanobil něco posvátného...

    OdpovědětVymazat
  18. V KLDR se z bezpečnostních důvodů nedoporučuje odpojovat se od výpravy a z jakýchkoliv důvodů vstupovat do křovin. Kdyby Tvůj výrobek dopadl na něco takovýho:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/PP-Mi-Sr.jpg
    mohlo by Ti to taky třeba urvat...
    ;o)
    JD

    OdpovědětVymazat